KAWAN2 MAMA..=)

Thursday, 29 March 2012

jalan2 ngan family mertua ~tanjung emas & Hypermaket Giant Muar~

petang semalam FIL ajak maklong rayyan bawa jalan2.so kitorang pergi tanjung emas dulu untuk menikmati abc,laichi kang sejuk ngan rojak buah..SIL yang kena blanje sebab die baru gaji hehe tengok pict jek k..

rojak,abc & laichi kang

FIL lepas minom laichi kang die order abc pulak hehe

haruslah mama & rayyan hehe

eh3 mama ngan rayyan lagi lah hikhik

rayyan dah taknak tengok kamera dah hehe
rayyan ngan MIL aka tok mak

ingatkan nak suruh rayyan maen kat playground tapi die taknak plak.mama dah berpeluh2 macam mama pulak yang maen.sebab tu mama tak suke sangat pergi tanjung waktu siang panas pulak tu semalam takde angin langsung patot lah dah takde orang jual or maen layang2 kat tanjung..lepas tu mama ajak pergi hypermarket Giant pulak sejuk kan badan sambil cari tudung hehe syok cikit masok giant..

rayyan dah berani naek bende nie..pict gegar plak

suke sangat die naek bende ni tapi mate asek la tengok budak yang naek keta control tu

lepak kat kedai waffer..mama snap pict SIL hikss

muke dak ngade..

pergi Giant maklong belanja rayyan ipad 3 heheh pandai2 jek mama nie.akhirnyer dapat gak rayyan bende nie.kalau beli on9 mahal rm30 lebih tapi kat giant dapat rm18 jek..berbaloi2.......

ipad 3 rayyan hehe



hari nie tak tahu lagi nak pergi mane pulak.dengar2 FIL ajak pergi tangkak.boleh la ikot hhe..kbai!

rayyan dah 9bulan

entry nie patotnyer mama buat 27hb hari tu tapi sebab internet dah limit so tak sempat nak buat entrt juz sempat taip tajuk jek huhu

27-03-2012 genap usia rayyan 9bulan sampaikan mama mimpi rayyan dah pandai jalan tau hahah excited benor mama kamu nie rayyan..perkembangan rayyan terkini die dah mule faham ape kiter cakap contohnyer papa tido dalam bilik then mama tanyer rayyan "papa mane??" then rayyan pergi merangkak laju pergi kat bilik papa tido hehe bijak..bijak..lagi kebijaksanaan rayyan die akan golek2 bola kecik.mama bagi la ruang supaye die boleh golek bola jauh2 cikit tapi sebabkan rayyan taknak maen jauh2 dari mama die pandai tau ambik balik bola tu and golek kan ke mama semula pastu kalau jauh dari mama lagi die ambik golek kan semula ke mama..macam tak percaye pulak budak 9bulan dah boleh pikir camtu..sebab setahu mama budak kecik selagi bola tu tak tersekat kat mane2 selagi tu die akan golek kan bola kan??

dari segi perangai pulak..rayyan memang makin sangat2 manje ngan orang.die suke sangat wat aksi terlentok.kalau ngan mama memang over manje lah tapi mama suke sangat rayyan manje ngan mama.nak2 kalau rayyan tengok mama baring memang tersengih2 lah die merangkak ke mama and naek atas badan mama and lentokkan pale die kat mama..sweet sangat...berdiri jangan cakap lah semua tepat die nak berdiri tapi tak pandai berdiri sendiri lagi.harap2 usia 10bulan rayyan dah pandai jalan macam mama dulu heehe

lagi 3bulan jek lagi rayyan nak genap setahun.mama still planning untuk bufday party rayyan nanti..tak buat besar2 juz celebrate kecik2 setakat yang mampu jek tapi insyaAllah happening..

pict ambik kat album maklong.mama lupe nak bawa kabel hp plak caner nak transfer pict huhu
pict time kat giant semalam

stay kampung tanpa papa lagi..

Assalamualaikum..

2 hari lepas mama ade update entry thru henfon kan??ingatkan ok la thru henfon juz tolak rm2 jek tapi die telan habis kredit mama..bengang giler.rm2 tu dapat gune limit 100mb jek kalau lebih die terus takleh connect so lepas dah limit tu mama terus disabled data traffic spye kredit x jalan and check kredit still ade rm6 lebih tau tapi bangun pagi check kredit tinggal rm0.04 jek!!bengang sangat2 ngan M**** ni tau padahal mama xde on internet pun tu yang serik nak update blog thru henfon huhu 

so skang nie mama update blog kat umah mentua.akak ipar mama dah top up broadband untuk seminggu punyer so boleh lah update blog hikhik...oh yer kenape mama stay kampung tanpa papa??sebab akak ipar mama aka maklong rayyan tengah cuti tu yang die ambik mama n rayyan balik kampung lagipun jumaat malam esok papa dah gerak pergi mersing ade sukan ILJTM sampai 4hb april..dah alang2 gitu mama stay kampung 2 minggu la.cam biase seminggu rawang seminggu tg gading la..

rayyan ngan maklong b4 bertolak balik muar

Tuesday, 27 March 2012

update blog gune henfon coz charger lappy rosak

Assalamualaikum...


Testing2...ni first time update blog thru henfon gara2 charger lappy rosak.tak tahu lak henfon ni dapat update blog gak hehe ni pun tadi saje2 je try langgan internet rm2 untuk sehari.lepas ni kalau kat kampung keg la mama update blog.no xcuse lagi hehe.

Thursday, 22 March 2012

10 fakta tentang kelahiran


Gurls, dah ready ke korang nk jdi ibu...ni adalah 10 fakta tentang kelahiran yg kite patut tahu... 


1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.
(rayyan lahir pada minggu ke 38)


2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.
(tapi time mama xcukup kembang sebab mama dah xde tenage nak teran huhu)


3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
(mama tak nampak bape banyak darah mama kuar mase kelahiran.kalaau nampak darah banyak camtu mesti mama pengsan hehe)


4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.
(boleh tahan la hehe..)


5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.
(mama tak mengalami nyer.time dah nak meneran baru doktor pecahkan air ketuban ngan kayu panjang)


6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.
(alhamdulillah mase nak kuarkan rayyan mama takde rase sakit pun.sakit mase contraction jek)


7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.
(alhamdulillah syukur... :)


8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.
(alhamdulillah lagi.. :) )


9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.
(jadi wanita ni mudah sangat kiter dapat pahala dan mudah juge kite dapat dosa so pandai2 lah jage pahale kiter tu) 

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.(alhamdulillah amin...)

rayyan mase 2hari



p/s :: korang jangan takot pulak tau nak bersalin..sentiase pikir positive k..

Tuesday, 20 March 2012

banana..banananana....potato....

hahaha mesti sume pelik biler bace tajuk entry kali ni kan..tu sebenarnyer lirik lagu dalam movie DESPICABLE ME 2 yang akan ditayangkan tahun 2013..papa ngan rayyan suke sangat tengok video ni.papa setip kali tengok mesti akan ketawe walaupun dah banyak kali ulang..rayyan pulak biler start jek katun tu nyanyi die dah lentok kan pale kat mama malu2 pulak...nak tengok x video tu....








cer sape2 yang ade anak download lah video ni n tengok pe reaksi anak korang...mesti comel reaksi dorang hikss

Sunday, 18 March 2012

MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W

"MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W"


                                  1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup. 
Fail:YosriAirBarli.jpg 

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepert
rumah yang tidak ada makanan.
 

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.
 

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan
buah pinggang, membersihkan perut
 

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman,
ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air
panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak.
Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
 

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal
melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.
 

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti
tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang,
memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang
kelupaan.
Berkas:Milk glass.jpg 

8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.
 

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat
radang perut.
 

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
 

11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular
di restoran Itali)
 

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan.
Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati. 
 

 ^___________^


Saturday, 17 March 2012

'Playhouse' rayyan

Assalamualaikum...

esok jiran mama kat kampung ade wat majlis kawen anaknyer..yang kawen tu budak laki anak bongsu dan itu merupakan majlis perkahwinan yang terakhir dalam family die (sebab sume anak2 dah berkahwin la) dan semestinyer meriah majlis die esok.dengar kate siap malam lepasmajlis ade buat joget lambak(em..sume majlis adikbradik die ade wat joget lambak).confirm lah ramai pondan2 yang akan datang malam tu macam sebelum2 nie..mama lupe plak majlis die esok kalau tak memang balik kampung lah malam nie..alah tak pergi pun takpe..dulu mase majlis mama takde pun dorang datang huhuhu...

eh citer pasal majlis kawen orang plak..balik pade tajuk entry, mama nak tunjuk kan 'playhouse' rayyan heheheheh..rayyan suker sangat maen kat dalam tu tau...




alih2 tengok die da masok dalam tu tau..


'playhouse' tu sebenarnyer kabinet tv tapi memandangkan kat area bawah tu space die besar so rayyan suke sangat lah masok maen dalam tu hehe

nie mule2 mase lom pandai masok dalam tu..



p/s :: mama ade berkenan ngan 'playhouse' kat Giant siap ade buaian n gelongsor..tapi harge mahal la..tunggu papa dapat durian runtuh mama mintak papa belikan untuk rayyan yer sayang...

Friday, 16 March 2012

haiwan peliharaan rayyan

Assalamualaikum & salam Jumaat semua...

korang suke binatang ape ek?kalau rayyan, mama nampak die suke sangat kucing.kalau die nampak kucing tu memang die geram lah.tersengih2 die merangkak kat kucing tu sampaikan kucing pun takot ngan die.tapi mama TAKKAN bagi rayyan sentuh kucing sebab bulu kucing bahaye kan untuk bayi macam rayyan..lagipon keturunan rayyan belah papa ade penyakit semput tu yang risiko rayyan untuk semput agak tinggi walaupun buat mase nie belom nampak lagi tande2 semput.and dat's why jugak mama taknak bagi rayyan sentuh kucing..

disebabkan rayyan suke sangat kucing, maka mama pun belikan lah patung kucing untuk rayyan yang gune bateri..

hola...my name is Bobby...(mama yang pandai2 bg name hehe)

mase first time rayyan dapat bobby ni punyerlah die suke nak3 biler tengok bobby jalan pastu mengiau lagi bertambah3 geram die tau.tapi biler dapat terus die ketuk3 si bobby ke lantai huhuhu...nie kalau kucing betol confirm mati..

tapi ade skali tu mase rayyan tengah maen ngan papa tibe2 papa panggil mama suruh tengok ape rayyan buat..nak tahu ape rayyan buat??die tunduk kepale n kiss si bobby macam die slalu buat gaye nak kiss mama tu..hahaha sweet giler tapi xsempat nak snap gambar sebab rayyan dah angkat kepale semula biler nampak mama datang kat die..dan rayyan dah faham biler mama tanye mane meow aka bobby?sambil buat bunyi meow and rayyan pun tercari2 mane meow die.biler die dah nampak teros pegang bobby..memang bangge giler lah time tu sebab rayyan dah faham ape kiter cakap..

tapi bukan setakat meow jek haiwan peliharaan rayyan tau..ade lagi....





'haiwan peliharaan' rayyan :: worm,cat,fish,duck,elephant,ball (eh ball bukan sejenis haiwan k)




ade lagi sebenarnyer yang tinggalkan kat kampung si sheepy ngan barney rayyan.saje tinggalkn kat kampung cikit nanti takde lah tiap kali balik kampung kena angkut sume 'haiwan' rayyan hehe


p/s :: papa baru beli hp sony ericsson xperia neo..kamera 8megapixel..cantik woo....ok mama jelez..mama pakai sony ericsson xperia x8 jek..kamera 3.2mp jek....

Thursday, 15 March 2012

buai rayyan spring nyer sudah patah..

mulai hari jumaat minggu lepas rayyan dah tak tido buai sebab nyer.......




tengoklah besi spring dah patah

tamatlah sudah riwayat spring tu setelah 8bulan rayyan gune khidmat ie..naseb baek mase spring tu patah mama ade letak tilam kat bawah rayyan.slalunyer mama xde letak kalau kat umah melake nie..sekali tengah buaikan rayyan tibe2 tengok rayyan dah ke bawah n spring dah terjuntai..naseb baek sangat2 mama terpikir nak letak tilam tau.nak pergi beli spring tapi time tu papa dah nak gerak gie kelantan plak so....




inilah penyelamat nyer...

sampai ke hari nie rayyan gune kat bende tu jek..ape ek namenyer hehe mama pun tak tahu nak panggil ape..naseb baek ade bende tu kalau tak rayyan takleh tido.tapi waktu siang jelah gune malam tido atas katil..mama cakap ngan papa dah tak yah beli spring buai biar rayyan tido buai senang.nanti time pakngah kawen mane plak nak gantung buai tu.takkan nak gantung kat tengah2 pintu macam slalu..mane boleh sebab time dah ramai orang pintu setiap bilik kena kunci lah kan kalau tak,ade lak jadi kes laen..

elok jek rayyan tido atas bende nie..



peace........... :)

wajah baru

wah!! my blog sudah bertukar wajah la..hehe cantik x??asek warne pink jek kan sekali sekale tukar pulak warne laen...skg nie tema hitam+purple plak...suker3 hikhik...

Wednesday, 14 March 2012

gaya rayyan menyusu

semakin rayyan besar semakin banyak gaya menyusu rayyan tau..sangat2 kelakar biler tengok gaya menyusu rayyan skang nie..tertonggeng-tonggeng die menyusu pastu pale kejap lentok kanan kejap lentok kiri.lepas tu pantang nampak mama baring mesti die datang nak nyusu sambil tersengih-sengih hehe..

seriously waktu menyusu memang sangat2 menyeronokkan dan mama rase sangat2 bangge sbab masih menyusukan rayyan sampai ke harinie.tak sume mama,mummy,mak,bonda n ibu kat luar sane yang dapat peluang camni kan..

rayyan setiap kali nak menyusu,die lebih selesa menyusu sambil mama baring n rayyan akan meniarap atas badan mama or menonggeng sebelah mama sambil nyusu..kalau kat umah sendiri mama ok lagi lah kalau balik kampung nanti camne la agaknyer..malu lah mama nanti..kalau umah tg gading takpe lagi ni kalau umah rawang..takkan nak terperap dalam bilik jek plak..kalau tido malam takde masalh la biler rayyan dah ngantok then bawa masok bilik n die nyusu lah sampai ngantuk.pastu dah nyusu, rayyan pun golek3 dari hujung kaki mama sampai lah ke hujung kepale mama.memang confirm lah kena hempap muke.yang paling bez walaupun dah ngantok tapi muke still senyum tau biler mama tengok die hehe..lepas tu time menyusu plak kadang2 sampai berpusing badan,kaki pun dah kat kepale mama..aduhai layankan jelah janji die x gigit sudah..

gaye menyusu dalam keta..
time nie da menonggeng2 tau

p/s :: kadang2 takot gak mama tengok care rayyan nyusu..rakus sangat hahahah anak2 korang camtu ke ek?


rayyan dalam majalah Pa&Ma??

Assalamualaikum...

semalam ingatkan nak wat 2 entry tapi ade hal plak so entry yang mama janjikan semalam sambung hari nie k..
nape tak caye ke rayyan masok dalam majalah Pa&Ma??silalah percaye heheh bukan nak riak tapi juz nak hebohkan jek hikhik..takde la mama sebenarnyer tak sangke terkeluar gak pict rayyan dalam Pa&Ma edisi April 2012 nie..alah keluar kat ruangan surat pembaca jek..mule2 mama hantar (thru email)pict kami ber'3 tapi editor cakap pict tu blur plak then mama send lagi skali pict yang laen tapi editor still cakap blur.die cakap tengoklah kalau grafik boleh terima ke tak..so mama pun tak harap lah surat mama n pict rayyan akan keluar..

nak dijadikan cerita..hari tu mama ade cakap mama beli majalah Pa&Ma kat pasar tani..(mama memang tiap2 bulan beli majalah Pa&Ma) then mase nak breakfast sambil Aida belek2 Pa&Ma tu mama pun cakap lah "aku ade gak antar surat n pict rayyan tapi orang tu cakap blur pict nyer" tibe2 Aida cakap "eh3 macam kenal jek budak ni?" mama pun menjerit la sambil terlompat2 (ok ni bohong).menjerit jek sebab tak caye muke rayyan masok majalah hehe ape lagi teros sms papa bagitau berite tu..

ni lah surat mama tu..pict rayyan paling besar plak tu hehe

close up cikit..nak bace klik kat pict k..

mama saje jek antar surat tu sebab nak dapatkan adiah yang ditawarkan..ikotkan hati nie sume segmen yang ade dalam majalah tu mama nak antar pict rayyan tapi malas pulak nak gie cuci.surat je yang boleh gune email tu yg mama antar surat jek hehe...bohong la kalau tak bangge kan sebab ni 1st time tau hehe 

ok tu jek nak citer daa...

p/s :: kalau tak caye cepat2 lah pergi cari majalah PA&MA edisi april 2012

Tuesday, 13 March 2012

pergi pasar tani tanpe papa

Assalamualaikum..

hari ahad hari tu mama pergi pasar tani ngan aida macam yang mama plan dalam entry nie.. kitorang gerak dalam pukul 9pagi..papa mesej kalau gie lambat takot pasar tani dah habes skali sampai banyak lagi barang..datang pukul 10.00 pagi pun belom tentu habis tau..sepanjang 2tahun lebih mama dok kat alor gajah nie,hari ahad hari tu la first time mama pergi pasar tani alor gajah tau huhu..best gak pasar tani kat situ.macam2 ade..tapi lepas nie nak pergi kena beli troli kecik la kalau x memang penat nak bawa barang banyak2..dan akibatnyer tangan kiri mama sakit sangat sampai xleh tido malam tu.papa balik dari kelantan ape lagi ngadu la n mintak urutkan..papa cakap "manje sangat badan tu" yelah selame nie kan papa yang tukang bawa barang2 tu sume.mama juz dukung rayyan jek skali nie gie ngan aida takkan nak suruh aida bawa barang2 plak biar lah die dukung rayyan.dukung rayyan pun dah penat tau..

mase otw..rayyan xde mood lg

me n aida

kat pasar tani mama beli ayam,sayur,kuih deram panas2,nasi lemak n mihun soto untuk breakfast,coconut shake,kek coklat lembap n majalah Pa&Ma..oh citer pasal majalah Pa&Ma, mama ade nak btau citer gempak ni hehe xde la gempak sangat..tunggu next entry yer..hikss

mule2 plan nak ambik pic pasar tani n ape yang kitorang beli skali lupe plak.tangan pun penuh bawa barang ngan sakit tangan lagi..sampai2 umah terus makan ngan kepenatan n kelaparan so x dan nak snap2.dah siap makan rehat jap layan rayyan terus siap2 nak masak.tu pun tengah sibok nak masak, rayyan menangis nak mama gak..kejap2 susu kan pastu maen2 nanges lagi nak tido plak..aishh lambat la siap memasak..naseb baek aida ade tolong jage kalau takde memang xdapat la nak memasak..mama masak sup ayam pedas campur ngan cauliflower,baby corn n carrot jek + telor sosej dadar (telor gaul ngan sosej)..mama ade ajak skali adek mama yang encem, Dius datang makan kat umah skali..banyak tu mama masak.memang saje masak banyak2 mane tahu papa sampai tengah malam lapar ke kan..tapi papa sampai pukul 2.30pagi takdenyer nak makan.

my adek,dius

malam tu FIL,MIL & BIL mama datang singgah umah nak tengok rayyan.siap lah bawa kan baju2 untuk rayyan n buah mangge n jambu air untuk mama.dorang baru balik dari Perak gie umah sedare untuk antar kad jemputan Pakngah Rayyan..pakngah Rayyan kawen bulan Mei nanti..tak sabar la mesti meriah..hikhik..sempat lah FIL & BIL mama makan skali.naseb baek mama lom makan lagi sebab nasi tinggal cikit.so mama masak nasi laen untuk mama la.lepas rayyan dah tido baru makan..


Monday, 12 March 2012

it's my mom's birthday!!

hari nie 12 hb mac plak bufday my mom yang ke 51 tahun..hari tu 7hb bday my dad kan..my mom n dad memang kongsi bulan yang same n semalam my adik cakap dorang wat acare potong kek beramai2 kat umah my atok termasok bufday my atok mak n mak sedare mama..mama tak tahu pun pasal nie..kalau tahu mesti mama suruh papa antar balik kampung dulu b4 gie kelantan huhu..

nie aje pict yang mama ambik kat fb mak sedare

takpe lah yang penting pagi2 lagi mama dah call my mom utk wish bufday dan seperti tahun2 sebelum nie mama tetap jadi orang pertame yang wish hehehe

SELAMAT HARI JADI MAK...

SEMOGA MAK SENTIASE SIHAT,PANJANG UMUR N SENYUM SELALU K..
ANOR SA......YANG MAK!

RAYYAN PUN SAYANG TOK WAN GAK!!HEHE

mama,rayyan & tok wan

i'm sorry papa...hikss

Assalamualaikum..

tak sangke lepas kali terakhir datang bulan mase January hari tu baru semalam ie datang balik..naseb baek tak gie buat pregnancy test kot2 Rayyan nak dapat adik ke kan sebab dah lewat sebulan lebih tu..mama memang saje taknak buat sebab tak rase pun diri nie pregnant.tapi hari tu sebelum demam memang ade rase nak muntah,pastu demam..dah same dah simptom2 orang pregnant kan tapi mama tak pikir sangat sebab mama pikir myb sebab nyusu badan secare xclusif tu yang period pn tak tentu kot..sekali petang semalam tengok2 "berdarah sudah" hehehe cian papa balik dari kelantan malam tadi tak dapat...SANGAP hehehe...

em nampaknyer belom mase lagi untuk rayyan dapat adik..mama pun lom sedie lagi.yang sorang nie pun mama nak didik betol2 dulu biar rayyan indipendent cikit baru boleh pikir adik untuk rayyan k...


p/s :: opsss...entry 18sx plak heheh 

Saturday, 10 March 2012

my bff datang tido kat umah

esok petang my bff AIDA NADIAH akan datang stay umah aku..biase lah slalu time papa takde time hari minggu memang mama akan ajak die datang tido umah temankan mama n rayyan..lagipun die jek yg paling dekat ngan mama kan..lagi 2 orang bff mama :: ASHRAFI & IZAURA  dorang jauh..ash kat shah alam blaja lagi..izaura kat kl.dah adelaki hehe so aida yang still single nie lah yang slalu kena datang teman..kalau die pun dah kawen takde lah mama nak ajak die stayback kat umah mama nie..(mau mengamok laki die nanti hehe)

mama n aida


so esok after work (half day) aida datang umah.mama pesan suh die belikan mama Big Mac McDonald..die nak belanje kan hehe..mama suruh die beli sebab mama kan kalau tinggal berdua jek ngan rayyan memang tak dapat masak sebab rayyan taknak tinggal sorang2 sbab takot mama tinggalkan die(aishh mengade betol..) tu yang mama suruh die tapau mcD jek..mama masak untuk diner jek nanti..diner pun myb wat nasi goreng je kot..(giler pemalas hahaha)

big mac


hari ahad pagi plak mama nak ajak aida pergi pasar tani lah cari ayam.mama nak wat sup ayam pedas ngan ade lah makanan sampingan tak tahu lagi nak masak ape..first time nie nak pergi pasar tani kat alor gajah nie.harap2 best la.boleh cari breakfast skali..harap2 pagi ahad tu rayyan bangun awal.kalau bangun macam pagi tadi pukul 9.30 alamatnyer pasar tani pun dah bersih la hehe


ok lah dah start ngantok nie..tido dulu lah..papa pun tengah tido gak dalam keta.nanti nak kena gilir2 drive.papa cakap mybe sampai pasir mas dalam pukul 4 or 5 pagi..esoknyer majlis pukul 10.00pagi mule..harap2 papa selamat sampai lah..amin...

20 perkara yang berubah selepas anda mempunyai anak!

20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!
========================================



Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku. 

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.
2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! 
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!
4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.
5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..
6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-)
7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.
8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo! 
10- Kita akan lebih menghargai diri kita.
11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.
12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.
15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.
16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!
18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.
19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!



**Jadi, hargailah saat-saat anda bersama anak anda!**


p/s :: malam nie mama tido lambat sebab papa takde..kalau tak haruslah tido awal hehehe

Friday, 9 March 2012

papa pergi kelantan jadi pengapit..

Assalamualaikum...


tadi dekat pukul 5.00petang papa dah gerak gie kelate ngan mus.papa pergi kelantan sebab ikot rombongan kawen dak mus.hari tu cakap nak gie tunang jek skali 2hari lepas cakap nikah terus n suruh papa jadi pengapit.papa pun caye tak caye jek..nak2 kena jadi pengapit lagi lah papa tak caye.almaklumlah pemalu orangnyer..alangkan mase diri sendiri jadi pengantin pun papa malu tau sebab tu bersanding time kat umah mama jek..


huuhuh mase mama tahu papa kena jadi pengapit,mama asek kenakan papa jek hehe..nak taknak papa terpakse gak tebalkan muke sebab dulu mase kitorang kawen, mus dah jadi pengapit papa so skang nie turn mus jadi pengantin, papa pulak kena jadi pengapit mus...mus dapat orang kelantan tu..kalau dekat boleh mama tengok sendiri caner papa jadi pengapit.mama malas nak ikot sebab jauh sangat perjalanan nyer.lagipon rayyan kecik lagi kalau dah besar boleh kot ikot rombongan tu..

mase bersanding dulu 20/06/2010
mus yg jadi pengapit

ni mase nikah 19/06/2010 (patotnyer pict nikah dulu ek..ahh boleh lah...)
mus baju biru gelap

so tak adil lah kan kalau papa tolak permintaan mus..mus nie kawan papa dari kecik..sekampung plak tu.mus jugak kawan kepada adik mama n akak mus pun kawan mama gak.so kitorang dah memang rapat.

tapi malam tadi mama termarah cikit ngan mus sebab nyer tibe2 die mesej papa tanye nak ambik malam ni boleh x??time tu papa dah la tengah sakit kepale baru baek demam so mama balas ::
"agak2 arr mus..dah tak sabar sangat ke nak tengok alang(panggilan papa kat kampung) berjauhan ngan anak bini die..alang tengah sakit kepale tu petang esok je lah ambik die ok.."

lepas tu mus balas ::
"ohh kawan tanye jek..ok2 roger"

huhu tak pasal2 mus kena sembur ngan mama.naseb tadi die ambik papa die tak buat muke ngan mama hehehehe

gambar penghujung majlis time tetamu sume dah balik


p/s :: huh dari petang tadi mama stat wat entry nie smpai skang ni pukul 9lebih baru nak publish..nie rayyan la nie xleh nampak mama kat lappy mesti datang nak join gak..die tengah maen tu so cepat2 publish...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...