KAWAN2 MAMA..=)

Thursday, 1 March 2012

rayyan demam buat pertame kali..risau yg amat....

Assalamualaikum..

28-februari 2012....di usia 8bulan buat pertame kalinyer my little hero demam..risau yang amat..mase hari selase pagi tu elok jek rayyab bergelak ketawe ngan papa pastu time die tido tengahari mama pelik nape rayyan bunyi mengerang ek..??rase kaki die tak panas pun.skali die bangun nak nyusu baru mama rase kepale die panas ape lagi cepat2 mama cari termometer nak cek suhu badan.biler cek suhu die 38.3 degree tros mama kejot papa ajak pergi klinik.mama ajak  pergi KK simpang 4 jek dekat nak pergi klinik swasta jauh sangat.sekali sampai  KK alamak....belom pukul 2 ler.time tu pukul 1.45 orang tengah rehat.tu lah panik punyer pasal sampai tak tertengok jam pukul bape huhu..

rayyan ngan papa

tepat pukul 2.00 baru lah boleh jumpe doktor.cek lagi skali suhu dah naek 38.5.doktor juz bagi ubat demam ngan air garam sebab mama cakap rayyan dah 2x yak cair dalam sehari.so balik2 umah terus bogelkan rayyan n lap badan ngan air sejuk.

muke dak demam..syok jek kepale kena balut ngan kain basah
mase nie rayyan belom meragam lagi..

lepas dah lap kan seluruh badan ngan kain basah n tampal coolfever kat dahi rayyan pun tido.mama pun tertido gak sambil peluk rayyan sekali mama rase panas sangat badan rayyan.cek suhu dah 39.5.masyaAllah...rayyan dah nanges2 mama plak makin  cuak airmate jangan cakap la.tengok rayyan nanges mama pun ikot nanges gak plus takot sangat..call papa suruh balik sekarang gak.jam mase tu baru pukul 4 lom time waktu balik tapi mama pakse gak balik.naseb baek umah dekat huhu..sementare tunggu papa sampai mama dah lap lagi badan n basahkan kepale rayyan.kain basah memang sentiase kat badan.bagi ubat tapi rayyan muntah plak.mase papa sampai suhu dah tutun 37.5 semula.lega lah kejap..pastu rayyan dah boleh maen macam biase la.dah gelak2  semula biler agah..



tapi...biler malam badan rayyan panas lagi.naek 39.5 semula....naseb baek rayyan tak nanges sangat.sentiase nak kena peluk n nak nenen.biler letak bawah die nanges.so tido malam tu sentiase berpeluk ngan mama n nenen sentiase dalam mulut.bagos lah kan rayyan still ade selere nak nyusu.makan pun die nak gak.cume biler tido asek tersentak jelah..setiap 2jam mama terjage n setiap kali terjage mama akan cek suhu n basahkan kain.suhu badan tak turun gak..kejap 38.3degree kejap 39.5degree..pagi esok memang plan nak bawa rayyan pergi hospital or klinik swasta mintak masokkan ubat ikot vontot.

bangun pagi mama teros call kak ina (nurse KD) tanye die kat hospital ade ubat masok vontot tak sebab rayyan susa makan ubat..tapi kak ina cakap takot kena tahan wad so die suggest beli ubat masok vontot kat farmasi jek.then suruh papa beli lah ubat tu.sementare tunggu ubat sampai mama mandikan rayyan ngan air asam jawe untuk sejukkan badan n mak mama suruh bagi glucose..mase nak masokkan ubat ikot vontot papa boleh cakap tak sanggup nak tengok..habis papa pikir mama sanggup ke??nak taknak terpakse mama beranikan diri tau..alhamdulillah lepas bangun tido suhu badan rayyan back to normal n kembali lasak..

p/s :: mama rase rayyan demam nak tumbuh gigi kot sebab air liur die asek meleleh jek..mungkin jugak kan sebab tibe2 jek demam.bukan nyer ade kena ujan or panas pun..

p/s :: lepas nie kalau rayyan demam lagi insyaAllah dah tak panik sebab dah tahu ape perlu buat..tapi mintak dijauhkan la yer..amin..

semoga sihat sentiase my darlink, rayyan... (^_^)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...