KAWAN2 MAMA..=)

Sunday, 30 October 2011

hari minggu..

Assalamualaikum salam hari minggu semua...

hari nie merupakan hari minggu yang membosankan.cuace ok redup jek.so bangun pagi2 dalam pukul 8lebih masak air untuk wat air milo n air mandi untuk yayan siap2.slalu yayan akan bangun pukul 9pagi then bagi die nyusu n maen2 jap..pastu sediakan air mandi yayan.sebelum tu masok kan baju dalam mesin basuh.hari nie kena basuh 2 trip hehe pas dah wat air milo panas then letak atas meja biar sejuk dulu.semetare sejuk time tu la bawa yayan gie mandi..bukan maen suke lagi biler dah dibogelkan tersengih2 sbab nak maen air ek..yayan belom pandai duduk tegak lagi so mandikan jap jek sbab die suke diri time mandi..dah la lasak so xde lah nak maen air lame2.kalau dah pandai duduk nanti baru lah boleh rendam lame2 sambil maen ngan rubber duck tau yayan..pas dah siap2 wangi2 kan yayan ape lagi on laptop la start on9 weee...=)

skang nie pukul 5.10petang.masok nie ntah brape kali la si yayan terjage.tadi die tengah tido dalam buai tibe2 jek nangis tapi mate pejam.takot jek tengok die nangis macam tu.mybe yayan mimpi buruk kot..sjak akhir2 nie memang slalu gak la yayan nangis time tido.biler kiter angkat dukung mate still pejam tapi nanges jek.last2 mama basuh kan muke die baru terjage n diam..yayan nie suke wat mama cuak tau.pastu bagu nyusu then maen2 jap,tukar pamperz sbab yak,maen2 lagi pastu nak nyusu tengok2 alaa....tido lagi....=( papa pun tido gak.tadi jek bangun jap makan,maen2 ngan yayan pastu sambung tido balik.geram betol la..mentang2 cuace bez huhu.nie yayan tgah tido atas riba mama la sambil mama update blog nie..jap ek mama tunjuk kan pic yayan tgah tido......

yayan tertido atas riba pas nyusu

alamak...kaki mama dah kebas..ok lah nak baringkan yayan kat atas tilam sebelah papa yayan jap.okbye

Saturday, 29 October 2011

hadiah pertame join contest kat FB

Assalamualaikum...

skang nie mama banyak join contest kat FB tau n ade 1 contest name Vitamin Untuk Ibu Menyusu.mama pun saje2 klik kat page tu pastu ade 1 hari tu mama dapat tahu yg name mama dapat dapat 1st place n die suruh pm details mama.mama ape lagi excited giler la first time jooin contest skali menang kan alhamdulillah..mama ingatkan dapat vitamin tu.mule la pikir2 nak bagi kawan mama yang susu badan die sikit sbab mama rase mama xperlukan vitamin tu sbab susu mama untuk yayan memang banyak.alhamdulillah murah rezeki yayan..

tapi kan hari khamis hari tu tibe2 papa tanye mama kain ape nie??mama tak tahu ape2 pun pasal kain tu.(sbab papa sorok dari mama pasal bungkusan tu saje jek die nak buka dulu hehe)so mama blur la tanye untuk sape?biler papa cakap name mama ade tulis kat resit pos tu.mama tengok name pengirim x kenal langsung pastu tengok kat email die tulis whatweoffer@yahoo.com...baru lah mama ingat tu lah adiah mama menang contest VIUM tu sekali dapat kain pasang la..banyak tau ntah bape meter agaknyer..rase2 cukup wat baju kurung untuk mama n baju melayu untuk papa n yayan skali.balik raye haji nie mama nak suruh mak mama wat kan baju la hehehe

nie lah adiah tu..tebal sulaman bunga tu tau.cantik x??cantik kan....(^_^)



nie yang makin seronok nak join contest nie..kalau kat blog ade orang wat contest pun nak join gak la yippie!!

Friday, 28 October 2011


yayan ngan mama
hari ahad minggu lepas plan nak pergi photoshoot ngan mak sdare yayan..cik yin,mak long wawa,cik dd,tok mak n tok cu.kitorang semua pun bersiap2 la petang tu.yayan pun dah comel pakai romper MU skali tibe2....................hujan turun ngan lebatnyer huhu kena la tunggu hujan teduh.dekat pukul 6petang baru lah teduh hujan.tima tu mama dah salinkan yayan ngan baju tido siap2 sbab pe?sbab dah nak malam kan confirm2 balik malam punyer n sejuk tu yg trus jek pkai baju tido siap2.tengok la muke yayan pun monyok jek sbab die tgah tido sebelum pergi tadi.biler hujan teduh yayan pun terjage pe lagi terus la bawa die jalan hehe kejam betol!

tengok je lah pict kitorang kat tanjung petang tu n tengok muke yayan sepanjang bergambar muke masham jek hehe



tok mak(tudung biru),tok cu(free hair),cik dd(tudung puple ank tok cu),mak long wawa(baju blue black)


see!!sume pict muke same jek x senyum langsung anak mama nie tau huhu..xpe2 laen kali kiter berphotoshoot lagi ek tunggu mood ok..okbye



bersiaran semula..

Assalamualaikum dan salam 1 malaysia...hai hai hai..dah lame tak berceloteh dalam blog mama nie hehe biaselah kalau balik kampung memang xsempat nak update sbab kat kampung macam2 nak wat..nak bace surat khabar la,bace majalah la,tengok tv,berbual ngan family members,jalan2 n layan anak mama yang sorang nie sape lagi kalu bukan Danial Ar-Rayyan..kalau kat umah sendiri memang tak la mama nak wat semua tu kecuali melayan rayyan n on9 saje hehehe so hari nie baru lah dapat update blog nie...

skang nie yayan tgah tido bolehlah mama nak wat 2 3 ntry...ececeh macam dapat jek..xpe2 kite try dulu..kalau nak tahu hobi yayan skang nie suke gentel rambut die nak2 kalau time nyusu..tapi pagi tadi yayan tgah gentel rambut die pastu mama nak angkat dukung die tibe2 yayan nangis kuat2 tau..terkejut gak mama pe yang sakit sangat uper2 nyer..yayan tengah genggam rambut die pastu die tarik lak bukan nak lepaskan hahaha mama pun cube la leraikan genggaman nyer aduh..bukan maen susah lagi.yayan kalau dah genggam sumthing memang kuat..kesian die nangis meleleh2 airmate sakit sangat la tu..tu lah rambut panjang sangat ek..hahaha jahat jek mama gelak kan anak sendiri..=D

ader uper amoi x saye hikhik


Wednesday, 19 October 2011

WORDLESS WEDNESDAY


Assalamualaikum...

seminggu nie tak berkesempatan nak update blog coz seminggu nie dok kat kampung..hri hie juz sempat tepek pict nie je dulu...pict nie mama ngan akak n adik ipar mama mase kitorang hang out kat Tanjung Emas,Muar..saje bawa yayan jalan2 konon2 nak photoshoot tapi ujan plak..nanti mama dah balik Alor Gajah mama citer kan kisah nie kbye...

Thursday, 13 October 2011

PERINGATAN!!! #2



BARU KUTAHU BAHAYA SARDIN. ..ada betoi ka..

Erm...terjumpa artikel ni setelah dinasihati seorang sahabat supaya berhenti makan sardin....ups, this is my last menu mkn sardin... cuba sedaya upaya...takut lak baca artikel di bawah :-
Penemuan menakjubkan. .JANGAN MAKAN SARDIN 
Assalamualaikum wbh

Saya dilahirkan dari keluarga miskin. Ibu bapa saya mengusahakan kebun getah. Waktu kecil, apabila ibu atau bapa membeli ikan sardin dalam tin, ia seperti satu makanan mewah. Sejak kecil memang saya suka makan sardin. Apatah lagi kalau masakan sardin yang dimasak oleh arwah ibu. Walau pun saya suka makan sardin, namun tidak berpeluang makan dengan kerap maklumlah bagi keluarga saya ketika itu, ia dianggap mahal.

Harga ikan sardin dalam tin pada hari ini dikira amat murah. Dalam lingkungan RM3 – RM4 sudah dapat satu tin sardin bersaiz besar. Kalau nak dibandingkan dengan membeli ikan kembung segar di pasar, rasanya lebih mudah dan murah membeli ikan sardin dalam tin. Tidak perlu memproses buang perut dan membasuh dan membubuh garam dan kunyit. Pendek kata, kalau beli ikan sardin, buka penutup, potongkan sedikit bawang dan tumiskan dengan cili, dalam tempuh yang singkat sudah siap lauk ikan sardin.
Tabiaat suka makan sardin saya berterusan sesudah kahwin. Namun tidak kerap kerana isteri kurang gemar ikan sardin.

Setelah saya berkenalan dan berguru dengan arwah guru, barulah saya terpaksa berhenti terus dari makan ikan sardin. Arwah guru saya bertegas memberikan arahan kepada saya “JANGAN MAKAN IKAN SARDIN”. Satu ketika setelah lama tidak makan ikan sardin, sewaktu saya makan tengahari bersama arwah guru, saya sangat terliur untuk makan lauk ikan sardin. Saya mengambil sepotong ikan sardin. Selepas itu, arwah guru saya tidak mahu bercakap dengan saya untuk beberapa jam kerana sangat marah kepada saya kerana mengambil lauk ikan sardin.

Lama kelamaan saya terpaksa belajar untuk tidak makan lagi ikan sardin. Alhamdulillah dengan pengalaman yang Allah berikan sepanjang bersama arwah guru dan terlibat dengan beberapa kes orang yang suka makan sardin, akhirnya kini saya memandang sangat jijik ikan sardin. Saya tidak akan memakan karipap ikan sardin dan sandwic sardin yang dihidangkan setiap kali mesyuarat di pejabat saya.

Mari kita lihat ikan sardin. Sewaktu saya suka makan ikan sardin dahulu, saya sangat suka makan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut??. Kalau kita membuat eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3 malam secara berterusan, insya-Allah akan kita dapati bahawa tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam juga. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras.

Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mengikut arwah guru saya, bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka memakan ikan sardin.

Apakah ancaman kepada manusia apabila memakan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran saya yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan hamba Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap ke rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.

Hamba Allah ini telah kehilangan rahimnya semenjak usianya awal 40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang terutama sekali orang perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai tumor seperti fibroid di dalam rahim akan insya-Allah diberikan oleh Allah. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser samaada benign atau malignan. Namun dalam pemerhatian saya ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.

Antara sampel kajian saya yang suka dan kerap makan sardin ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan tiba-tiba mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiaat ini, sebaik sahaja aak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia kalau tidak silap saya 3 bulan. Begitulah azab diperolehi dari tabiaat gemar makan ikan sardin.

Namun saya bersyukur kepada Allah swt kerana sebenarnya isu makan ikan sardin inilah yang antara menjadi punca sehingga akhirnya hamba Allah ini belajar ilmu agama dari saya sehingga pelbagai amalan syirik dan tangkalnya alhamdulillah telah dapat dibuang. Hamba Allah ini kini alhamdulillah telah menjadi antara murid saya yang banyak sekali mendapat pelbagai rahmat dari Allah walaupun dahulunya jahil.

Sebagai latihan pengukuhan kepada para pembaca budiman semua, cuba lah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas itu kajilah sejarah permakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin. Dengan itu marilah pembaca sekelian memboikot makan ikan sardin semoga insya-Allah dijauhkan Allah dari terkena sebarang penyakit berkaitan tumor, fibroid atau sebarang penyakit kanser lainnya.

Sekian untuk kali ini. INGAT, jangan makan ikan sardin.

Setakat mana kebenaranya

Wassalam wallahualam

copy paste dari Cinta Allah Cinta Abadi


huhu macam2 lah skang nie..banyak makanan yang mama suker dah xleh makan ek...caner ni??

 

Wednesday, 12 October 2011

w0RdLeSs wEdNe$dAy

ryan tgah enjoy tengok video lagu2 nursery rhymes..bukan maen suke lagi die

Tuesday, 11 October 2011

PERINGATAN!!! #1


JANGAN BELI !!! ADA BABI.

buat sahabat dan umat seislamku,,marilah kita pakat2berhati2 dengan rezeki dan apa yang akan menjadi darah daging kita..


.patutlah lepas makan ni..kita susah nak baca al quran & solat !!! contoh lain.. apollo, cadbury etc. print code ni simpan dlm wallet atauhenset. refer bila nak beli.

Semoga Allah menghancurkan kaum2 yg zalim & musyrikin yg cuba menghancurkan Islam. wallahu a'lam info : persatuan pengguna pulau pinang

Yg jelas nye.....pringles pun ader gak lemak ni.

..kalau xcaya tgk ader E471 kat ingredients nya tu...mmg patut lah Allah turunkan bala virus influenza tu.... Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua

..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging.......nauzubillah.. Camner nak lahirkan lebih ramai islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut?

Bijaknya org2 kafir memperdayakan org2 Islam hanya dgn makanan...... Kebijaksanaan mereka xkan kekal lama... Tp...ingatlah suatu masa yg telah ditetapkan oleh Allah swt, org2 mukmin akan bangkit jua... Jika kita sedar dan prihatin..forward lah untuk rakan2 seislam...semoga kita lebih berhati2 ngan tipu daya & helah musuh2 Allah swt...

share dan war2 kan kepada sahabat2,,dan rakan 2 seagama kita..Allahuakbar...Kita sama2 berkongsi sesuatu yg bermanfaat,,,semoga Allah...Satu kan hati2 kita amin...


MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT 


1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482 
2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483 
3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491 
4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492 
5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493 
6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494 
7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495 
8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542 
9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570 
10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572 
11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631 
12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635 
13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904 
14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920 
15 E 270 30 E 433 45 E 481

Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan

Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi

alamak betol ke dalam apollo n cadbury pun ade?dah la 2-2 feveret mama huhuhu

Monday, 10 October 2011

kusyuknyer rayyan..

Assalamualaikum..

hari nie yayan still batok2 lagi.malam tadi pun banyak kali terjage sbab batok n banyak gak la kahak yang kuar..cian betol anak mama nie kecik3 da batok teruk..pagi tadi yayan bangun awal tapi mama biakan die maen2 sorang2 sbab mate mama ngantok lagi xleh buka..papa gie kije pun mama xsedar juz terase ade orang kizz jek tande papa nak gie kije..pas papa gie kije yayan terjage la mama tengok mood yayan elok jek tersengih2 tengok mama so mama sambung la tido semule..agaknyer dah lame2 xde orang layan die dengar la suare die merengek manje..mama pun nyusukan die eh3 yayan pun tido gak hehe

pas dah terjage semula n mandi,mama nak kemas dapur so xnak die bosan tinggal sorang2 mama pun bukakan citer upin&ipin kat laptop n tinggalkan yayan..pastu dengar yayan tgah bercakap mama ngendap la..hehe yayan pandai tengok citer upin&ipin siap terketik2 kaki die n mlot pun ramah bercakap..ape lagi mama terus capai kamera n snap pict yayan curi2 hehhe


pastu mama nak ambik pict yayan dari atas almak...yayan perasan plak mama tengah curi2 snap pict die hehehe
 "ooo..mama curi2 ambik gambar yayan ek..."


sronok lak tengok yayan suke tengok citer upin&ipin...nanti mama nak upload citer laen plak la..hehe okbye








Sunday, 9 October 2011

tetamu istimewa

Assalamualaikum..

selamat hari minggu..ape aktiviti korang hari nie?mama n family gie mane2 pun sebab hari nie tok wan n tok aki yayan (parents mama)nak datang umah..kawan baik mama pun nak datang gak..sape lagi cik AidaNadiah la hehe sebab die jek yang paling dekat ngan umah mama so die lah yang slalu datang tengok yayan..mereka sumer cakap nak datang tengahari so mama bangun lambat cikit la hari nie sbab yayan pun bangun lambat hari nie hehehe slalu yayan pukul 8lebih dah bangun tapi hari nie yayan bangun pukul 10.00 pagi ok..tapi xde lah mama saing die bangun mama bangun awal cikit jek dari yayan hehhe..mase nak mandikan yayan dalam pukul 10 lebih mama dapat mesej dari mak mama cakap dah ondeway...huhu pe lagi kelam-kabut la kemas umah...aishh kate tengahari skali gerak awal lar da xsabar nak jumpe cucu la tu...

mama hari nie cadang nak wat murtabak megi @ pizza megi.skali mereka sumer sampai awal Aida pun same sampai awal time mama belum siap ape2 lagi..mama ape lagi muler lah masak serba tak kena dah xtahu nak start masak mane dulu hahaha naseb baek Aida tolong kat dapur n yayan lak tok wan jage.ha semalam mama ade cakap mak mama ade nak bawa daun untuk ubat yayan kan..ha nie lah daun nyer..tak tahu la pe name daun nie..daun nie tumbuh kat tanah..daun nie mak mama gosokkan ngan kapur cikit sampai buih pastu sapu kat dada yayan..jiran mak bagi petua nie.die slalu wat kat anak cucu nyer sampai skang xpenah semput.harap2 sapu kat yayan 2-3 kali jek hilang lah kahak die ek amin...


yayan klaka betol hari nie..tadi mase mama dukung die n mak mama datang kat yayan nak sapu daun tue serentak ngan cik Aida nie nak tegur yayan tibe2 yayan boleh cemik plak..haha klaka betol muke die time tu..takot kot sumer kerumun kat die..sedih sangat die nangis time tu..harinie baru mama perasan yang anak mama nie pemalu orangnyer biler ramai sangat orang.macam tadi time ramai orang xde dengar pun suare die yang becok tu tau..slalu membebel jek siap maen air liur tapi tadi senyap jek..dok kat atok aki pun senyap jek..mama tegur pun malu2 die nak senyum..alahai anak bujang mama nie pemalu macam papa upernyer yer...biler cik Aida balek,tok aki tido dalam bilik baru lah yayan nak berbual2 ngan tok wan,baru lah peramah hahaha

kejap je lah parents mama lepak sebab ayah mama ade hal plak..oh lupe plak pak ndak yayan(adik mama) ade kirimkam toys untuk yayan..bear stacker.ape lah pak ndak nie ingat yayan dah besar ke blikan toy untuk 6months&up huhu tapi takpelah yayan pun dah boleh gak nampak toy tu die asek tengok jek tau hehe nanti lah mama carikan soft toys untuk yayan k...



p/s:: pict murtabak@pizza megi x snap pun sebab xbape cantik macam mama buat dulu tapi yang penting sedap bukan mama cakap tapi parents mama cakap papa yayan pun makan banyak gak  hehehe

Saturday, 8 October 2011

Tepukan Percussion

Assalamualaikum..

hari nie hari sabtu tak ade aktvt pe2 pun..lagipun adik sdare mama cakap skang nie musim budak2 batok teruk + influenza (die kije nurse bahagian kanak2) so better dok je kat umah kan.yayan pun batok x baek2 lagi nie..semalam mama ade dapat 1 petua untuk buang kahak.yela yayan kan xpandai nak buang kahak so nie cara untuk kuarkan kan kahak die.namenyer TEPUKAN PERCUSSION.

"Caranya mudah, pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal itu tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus.

"Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.

"Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka"

so mama da try watkan kat yayan..kuar gak la cikit tapi xde la sampai 15mnt sbab yayan da meraung2 huhu xpe la janji ade gak kuar kahak tu..isaw gak takot kena jangkitan kuman kat paru2..esok tok wan yayan nak datang bawa daun pe ntah wat gosok kat dada yayan.em..kiter tunggu je la esok tengok camner uper daun tu kbye

Thursday, 6 October 2011

pedih hati ku...

Assalamualaikum..

mama rase sedih sangat la..pedih hati mama skang nie..tak sanggup nak tengok buah hati mama tanggung sakit..mama rase biar lah mama yang tanggung sumer kesakitan tu tapi bukan buah hati mama si tecik yayan huhu..yayan dah seminggu batok2 kahak tp xde la kerap sangat batok.yang sakit tu die teran suare die sampai menjerit sbab geram ngan kahak tu..mama isaw jek biler die jerit2 suare die hilang..(boleh ke peti suare pecah ek kalau jerit nyaring macam tu??) alangkan kiter nie kalau batok kahak tekak mesti perit giler kan pe lagi budak yg baru 3bulan nie..naseb baek la yayan masih aktif boleh gelak2 lega hati mama tapi tu lah tido die pun xlena sangat asek2 terjage..

hari tu dah g klinik tapi juz jumpe MA jek xde pun suh jumpe doktor.lagipun ramai orang cakap jangan biasekan dak tecik mam ubat ek..hbis tu klu xbagi takot makin melarat plak caner??vicks mama memang sentiase sapu kat depan blakang dada tapi same gak..cian betol tengok anak mama nie..aishh memang nangis la mama biler die batok2 pastu nangis..seminggu nie memang la mama tak dapat tido nyenyak tapi mama tak kisah.setiap kali yayan batok mama mesti urutkan dada die,ish mama rase nak jek sedut kahak tu tapi tak tahu macam ner..biler die da batok kahak mesti kuarkan tapi yayan telan balik plak.yela dak tecik ne tahu nak ludahkan..

harap2 cepat la hilang kahak tu mama dah tak sanggop nak dengar yayan batok2 nie..naseb baek gak yayan tak demam..pelik la tibe2 jek die batok mule2 ingatkan batok biase2 tapi makin teruk.nak kate nyangkit mama,mama batok2 da lame dah baek macam pelik jek baru skang yayan kena..logik ke ek??pe2 pun smoga anak mama cepat sihat yer uchuk mama..sayang anak mama nie...mmuahhh

Wednesday, 5 October 2011

hadiah cabutan bertuah

ntry sebelum nie mama ade wat korang tertanyer2 kan pe yang papa dapat adiah cabutan bertuah family day ritu?ha nie mama nak btau...pe ek adiah nyer...jeng3

><
><
><
><
><
><
><
><
><
><
><
><



papa menang stainless steel mixer tu...memang nie la yang mama idam2kan tau..2tahu sebelum ni mama join family day biler time cabutan bertuah mesti mama doa2 dapat microwave or mixer tau tapi xdapat2 tapi tahun nie alhamdulillah dapat gak pe yang mama nak..siang malam tau berdoa hehehehe tahun pertame dapat vakum.tahun lepas lak dapat juice processor.nape mama beria2 nak adiah mixer ngan microwave??sbab...mama nie suke wat kek sbab tu mama harap sangat dapat adiah tu..nape xbeli jek??nak beli mixer yang stailess steel tu mahal la tak mampu tu yang harapkan cabutan bertuah jek..yang kat umah mak mama da lame.microwave nanti pinjam MIL mama je la...xsabar nyer nak wat kek hehehe sronok sangat menang adiah nie..mule2 mama tanye papa dapat adiah pe?papa cakap biase jek..papa saje nak suprisekan mama tau..sekali papa tunjuk gambar kat atas tu pe lagi menjerit suke la mama..papa dah tahu mama memang harap sangat dapat mixer hehhe..oh yer mase kat family day diorang juz bagi kad macam kat atas jek..nanti naek kerja baru redeem adiah kat office..hehe



FAMILY DAY

Assalamualaikum....(kalau nak bace full story jangan lupe klik "sila klik untuk citer seterusnyer" tau)

geram betol la mama nak update blog asik xleh nak login jek blog ni pe masalah ntah grr...naseb baek hari nie boleh klu x mama nak majok lame2 huhuhu banyak story mama nak share kat dalam blog nie tau da penuh dalam kotak fikiran mama nie aceceh heheh..hari Sabtu ritu office papa ade wat family day kat Desa Waterpark.kami bertolak pukul 7.30pagi naek bas..ape lagi kena kejutkan yayan mandi pukul 6pagi la hehe naseb baek yayan x meragam..

 b4 bertolak posing dulu dalam bas hehe

mase kat dalam bas mule2 yayan ok la tapi lame2 die da bosan sbab lame sangat nak tunggu bas ni gerak..lagipun die dah mule ngantok..mase yayan mule merengek ramai la officemate papa tolong dukung kan bawa jalan2..pas bas gerak yayan mule la tido tapi jap jek la sbab rombongan benti kat R&R Seremban untuk bfast then masok balik dalambas yayan mule merengek semula.mama bagi susu pun xnak menangis2 lak die dalam bas tu huhu mama xtahu nak watpe pastu ade sorang staff mama panggil Kak Bed tapi die gelarkan nenek kat yayan nak tolong pujuk..mase yayan dok atas riba mama tengok syok lak die tido geram betol mama ngan budak manje nie tau..lena die tido sampai la tibe kat waterpark tu..

 yayan ngan nenek angkat hehe



biler turun jek dari bas baru yayan terjage huhu..sampai2 sane tengok da ramai staff berkumpul sbab ramai yang pergi naek keta sendiri.so papa pun pergi lah daftar..cuace hari tu panas sangat2.yayan nie da la jenis xtahan panas pe lagi meragam la die..mama ingat dapat la tengok dorang wat aktvt air smbil snap pict tapi hmmm yayan da meragam mama bawa lepak dalam surau je la..papa pun tak dapat maen air tau cian papa..lepak dlam surau bez la sejuk tapi yayan susah nak tido plak sbab xdapat buai..aduhh meraung2 la die dalam tu macam mama dera die..siap mama panggil papa lagi tau da lah dok dlam surau perempuan naseb baek xde orang laen masok hehe pas dah pujuk3 dodoi3 buka lagu baru la yayan tido then papa kuar semula untuk cabutan bertuah..cube teka papa dapat pe??nanti mama citer next ntry la hehe


 yayan baru bangon tido
masyam nyer muke anak mama nie..

pastu dalam pukul 2lebih hari makin papa ajak lepak dalam bas jek sbab time tu aktvt sendri.papa kan tak bawa baju mandi so daripade tunggu baek lepak alam bas ade akon,boleh tido,tengok tv..kitorang lepak sampai la yang laen puas mandi dalam pukul 5ptg gitu..yayan sejak masok dalam bas smpai pukul 6ptg baru bgon..syok la tu..mama jek xdapat tido sbab xselesa nak tido smbil riba kan yayan takot terlepas plak huhu.tibe ADTEC dalam pukul 7lebih..fuhh penat betol rase sehari suntuk nie..tahun depan nyer family day baru lah boleh bawa yayan maen air..harus belikan yayan baju mandi nie hehhe



 nie mase lepak dalam bas


 tidor jek..

p/s:: tahun nie baju family day warne hijau tu yang sume pakai baju warne ijau yayan jek xde baju ijau...
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...