KAWAN2 MAMA..=)

Monday, 20 June 2011

Happy 1 year Wedding Anniversary

19 June 2011
1 Year Wedding Anniversary

Hye semua..da lame xupdate blog..hari nie baru berkesempatan 2pun pinjam brodbnd kawan sebelah rumah..xsangke kan semalam genap setahun usia perkahwinan kami suami istri..tapi yang x best nyer 
time nie en husbnd xde untuk celebrate same2 coz en husbnd ade sukan kat ILP Pedas plak..seminggu lak 2...xpe la hujung minggu ni en husbnd balik boleh la ajak celebrate kan..tp nak celebrte macam ne ek??xde idea plak..kan best kalu celebrte kat hospital ngan bby skali hehehe...biler la anak mama n papa nak kluar nie ek..xsabar la mama nak tunggu..tapi yang penting anak mama kluar time papa ade ngan kite tau..

Nak upload pict wedding tapi pendrive pada en husband plak..xpe la lain kali je la masok kan pict wedding ek..hari nie panas sangat xtahan la rase nak berbogel jek huhuhuhu nasib baik kat uma family kalau kat rumah sendiri da lame berbogel...skang badan da sakit2 bby mkin kerap mengeras nie..so xleh nak duduk on9 lame sakit pinggang...

Tadi pergi chech up kat KD Rawang..berat skang da 58kg,hb 11,breastmilk pun da ade...so  far xde masalah..harap2 time bersalin hb aku ok jangan la mkin kurang darah risau gak..ok la ni jela nak update perot pun da memulas2 nak yak la huhuhu ok daa...

Wednesday, 15 June 2011

Balik Kampung..

Hye semua..myb hari nie kot en husbnd nak hntar aku balik kampung xtahu la die dapat cuti o x hari kamis n jumaat...biler tanyer die cakap xdapat cuti tapi nie die da siap pack barang2 die..biler tnyer nak balik kampung ke??tapi die jwab "xde la balik kampung pe plak saje stanby kan barang nie"..ntah ye ke idak die nie..en husbnd memang slalu wat aku macam tu nanti las minit baru nak suh aku kelam kabut ngemas barang2..eleh mesti die da dapat cuti tu saje jek xnak btau...ahh xkire aku nak pack barang2 aku gak...

so baik aku update awal2 takot btol2 jadi balik kampung...kat kampung pun aku xsure dapat on9 ke idak...coz aku xde brodband untuk on9...kat ADTEC ni kan ade wireless so kalau beli cam membazir jek kan..

ok2 xnak taip panjang2 juz nak btau tadi aku g check up jmpe doc..cam xde pe2 pun doc tu cek ingatkan die ade la scan nak cek air ketuban ke tapi xde pun..biler tanyer die jawab tunggu kandungan 40minggu...pe ke???kalau aku bersalin mase 38minggu macam ne plak??nampaknyer kena la aku g cek kat klinik swasta ajje..bukan pe aku nak tahu keadaan bby dalam perut aku skang macam mane n nak gak tahu berat die bape..em harap2 la semua ok...k la nak packing barang2 ni daaaa....

Tuesday, 14 June 2011

berpeluh-peluh...

Assalamualaikum....
Ape khabar semua hri nie?sihat?alhamdulillah...eh nape ek tajuk n3 nie "berpeluh-peluh"? aku g bersukan ke??hehe xde la actually malam tadi aku rase panas sangat xtahu la nape myb sbb nak ujan ke atau aku jek yg rase panas..tengok en husbnd syok jek tido...da macam2 gaye aku wat malam tadi tetap x selesa..rase macam nak bogel semua pun ade gak tapi takot masok angin jek...sekarang nie memang tiap2 hari baik siang@malam memang aku lebih selesa pakai singlet n short@boxer jek..kadang2 en husbnd punyer pun aku rembat pakai gak hehehe dok uma sendiri kan leh la pakai macam 2 cube dok uma family terpakse la pakai tshirt n suar panjang da la kat uma mak aku 2 panas sbb keliling uma da xde pkok bsar...tapi kalu uma PIL sjuk gak la..

berbalik cite malam tadi..aku skang nie kena tido kaki letak tinggi2 supaye kurang cikit bengkak kaki nie..memang x selesa tido macam 2 lagi 1 hal kaki aku yg letak atas bantal 2 berpeluh-peluh..badan muke jangan cakap la da bsah wpun buka kipas level 4(slalu level 4 mmg sejuk) n baring btol2 bawah kipas (maknenyer hampir hujung katil la sb kipas siling main room 2 jauh ckit) ngan baju pun da terselak sampai atas,selimot memang x sentuh la..pastu asik bangun kencing jek wpun dalam keadaan panas..masok toilet pun berpeluh-peluh..perghh rase nak mandi jek tapi mak aku selalu pesan jangan mandi malam2 tkot anak semput...ade gak aku rase macam nak jek tido kat bilik depan tapi x elok lak tinggal kn en husbnd tido sorang2(fyi bilik depan tu sejuk coz kipas btol2 atas kedudukan katil so kalau tido situ memang selesa la)...last2 xtahan sangat panas aku up kan lagi level kipas ke level 5(ambik ko putar habis punyer) tanpa menghiraukan en husbnd ntah panas@sejuk tu...pastu baru die terjage cari selimut myb sb die rase sejuk kot..ahh aku xdulik janji aku da rase selesa cikit..ntah pukul bape aku terlelap pun xtahu la alih2 mase en husbnd bangun nak mandi g kije aku terase yang die angkat pale aku letak atas bantal...nampak sangat gaye tido aku da macam pe sampai bantal pun da ke mane hehehe....mase tu mate aku masih berat lagi nak buka yela kan malam tadi susah nak tido..sampai en husbnd da siap2 nak g kije baru die kejotkan aku untuk kunci pintu n macam biase b4 g kije kne salam n kissing2 dulu pastu sambung tido lagi...dalam pukul 8.30pagi baru bangun untuk siap2 g kilinik desa plak..

Tadi dalam pukul 9lebih en husbnd balik bawa aku g check up kat KDTN(Klinik Desa Taboh Naning)..macam biase la cek berat,air kncing n jantung baby..tapi macam sedih la plak dalam 2minggu nie berat aku naik 600gm jek..2la jarang makan nasi skang nie xtahu la nape..xpe la nanti dok kat kampung mesti aku kuat makan hehehe...esok plak ade check up ngan doktor plak kat KKSE(Klinik Kesihatan Simpang Empat) harap2 semua ok la..minggu nie last aku wat check up kat alor gajah nie coz hujung minggu nie en husbnd nak hntar aku balik kampung..so aku da start stay kat kampung la ujung minggu nie..kate nak bersalin kat Muar kan..cite2 aku nak lahirkan my baby kat melake tapi abah awal2 da suh aku bersalin kat Muar..yela aku anak perempuan tunggal kan kena la jage elok2..lagipun senang dekat ngan orang tua..xkisa la bersalin kat mane2 pun janji selamat..en husbnd pun minggu depan ade karnival sukan seminggu kat Nilai tu yang die hantar aku awal2 balik kampung..nampaknyer terpaksela en husbnd ulang alik Muar-Alor Gajah setiap ujung minggu..harap2 time aku bersalin nanti en husbnd ade kat Muar xde la die terkejar2 nanti...(selalu pesan kat my baby kalu nak keluar tunggu papa ade ngan kite..hehehe harap2 my baby faham)

Eh hari nie punyer n3 panjang berjela-jela plak..xde pic nak msok kan la..xpe la lain kali aku masok kan pic k..thanx pade korang yang sudi bace n3 yang ntah pape nie huhuhu...em nanti kalau da dok kat kampung xtahu la berkesempatan x nak update blog coz lappy en husbnd pegang..kalu adik aku balik ujung minggu leh gak la aku pinjam xpun pnjam lappy kawan sebelah umah hehehe ok lah daaaa....

Monday, 13 June 2011

Jimmy Shanley

Salam semua kawan2..anda sihat x?da lunch ke?aku x lunch lagi xtahu nak makan pe nak masak pun malas cian anak aku huhu...ha nak tahu nape tajuk n3 nie "Jimmy Shanley"??sebenarnyer tadi aku ade terbace kat blog beautifulnara tentang luahan hati Jimmy Shanley..sedih sangat bace luahan hati die..xsangke orang yang sebaik Jimmy telah diduga macam tu skali..da la baik,alim,kaya,hensem plak tu tapi bini die leh wat hal plak..ntah pe lagi yg x cukup ngan Jimmy tu..klu aku la dapat husbnd macam tu memang akan dijage sebaik mungkin la supaye tak dirampas oleh orang laen macam aku jage en husbnd aku skang nie wpun en husbnd x sehensem Jimmy Shanley hehehe

nie aku nak kongsi ngan korang luahan hati die..kalu korang bace mesti korang sedih gak..



INAI masih merah di jari, isteri dah lari. Kami sempat duduk serumah selama 20 hari tetapi kalau diikutkan, saya hanya dapat bersamanya 10 hari. Bulan madu saya pun tidak seperti orang lain.

Mulanya rancangan diatur untuk pergi berbulan madu ke destinasi lebih jauh dan romantik tetapi kerana keadaan kami tidak seperti pasangan pengantin baru yang lain, kami rancang untuk pergi ke Koh Samui, Bangkok dan Bali saja. Itupun, apabila sampai di Koh Samui, dia dah ‘lari’. Katanya, dia hendak ke Bangkok seorang diri.

Saya dah letih hendak memikirkan apa berlaku antara saya dan dia. Perasaan saya bercampur baur. Semakin lama dia pergi, semakin jauh. Dia ada anak angkat dan dia lebih suka tidur bersama anak angkatnya daripada melayan suaminya.

Saya dah tak kuasa hendak menyembunyikan perkara sebenar kerana semua orang dah tahu. Kalau ikutkan hati, hendak jadi apa pun jadilah, tetapi bila memikirkan anak kami yang sedang dikandungnya, hati saya jadi sebak, pilu dan sedih. Apa hendak jadi dengan saya, ada isteri macam tak ada isteri.

Dia sempat bermalam di rumah saya di Putra Heights, semalam saja. Apabila dia mahu duduk bersama saya, alangkah gembira rasa hati kerana dalam angan-angan saya dapatlah kami hidup bahagia seperti orang lain.

Di rumah itu semua saya sediakan, bahkan makan minum pun saya yang buatkan. Kain baju, saya hantar dobi. Dia tak perlu buat apa-apa dan saya tak kisah asalkan dia gembira. Bangun pagi, sarapan sudah terhidang. Namun, dia lari juga dari saya. Apa lagi perlu saya buat untuk menambat hatinya, bingung jadinya.

Sejak dia keluar rumah dan tak balik lagi, setiap hari saya menunggunya. Apabila terdengar kereta berhenti depan rumah, pantas tangan menyelak langsir, manalah tahu kalau dia yang balik. Berbulan saya menunggu tetapi hampa belaka. Dah kering air mata mengenangkan keadaan rumah tangga kami.

Saya tahu dia mengandung pun daripada orang lain dan wartawan yang bertanya kepada saya. Hancurnya hati, sebagai suami saya tak tahu apa-apa mengenai isteri. Orang lain lebih tahu daripada saya.

Sudah bermacam cara saya buat untuk mengambil hatinya, tetapi dia tetap tak mahu berjumpa saya. Kalau orang lain bahagia berkahwin, tetapi saya pula hanya mendapat malu dan sengsara. Saya tidak pernah berniat menumpang hartanya atau keluarganya, cuma mengharapkan sebuah rumah tangga yang bahagia.

Sebelum berkahwin, saya tidak pernah membenarkan mana-mana media mengambil gambar rumah, tetapi selepas berkahwin saya terpaksa melakukannya untuk membuktikan saya memang mampu menyara hidup kami berdua. Saya tidak mengambil sesen pun harta keluarganya.

Sebaik saja tahu dia mengandung, teringin benar hati ini untuk menjaganya, membawanya menjalani pemeriksaan di klinik dan melihat gambar imbasan bayi kami. Namun, saya tak merasa itu semua.

Saya ini bapanya, tetapi tiada apa yang dapat saya lakukan. Saya hanya boleh membayangkan saat-saat indah itu. Saya juga tak tahu bila dia hendak bersalin, khabarnya dalam sehari dua ini. Meronta hati ini untuk mengetahui jantina bayi itu.

Sebagai menyambut kehadiran orang baru itu, saya membeli peralatan bayi. Saya melihat dan membeleknya setiap hari, semakin saya memandangnya, terasa sangat sedih. Kasihan si kecil itu. Sebaik saja mendengar tangisannya nanti, saya mahu mengazankannya tetapi adakah saya akan dapat peluang itu. Saya mahu menjaganya kerana saya tahu, saya boleh menjadi bapa yang baik.

Pada awal kehamilannya, ibu mentua saya berjanji mahu menyerahkan bayi itu kepada saya tetapi sekarang rentak percakapannya sudah lain. Sudah terlalu banyak mereka menabur janji, saya tak tahu janji mana satu yang betul.

Saya serahkan segala-galanya pada Allah SWT. Bagaimana dan macam mana rupa bayi itu, saya mahu menjaganya dengan sepenuh kasih sayang.

Saya tak tahu dia ini macam mana orangnya, macam tak ada hati perut. Ke manakah pergi kewarasannya sebagai manusia. Dia lebih pentingkan kawannya daripada suami. Setiap orang ada kisah silam dan saya pun bukan orang yang sempurna.

Lupakanlah cerita lama dan bina hidup baru. Rupa-rupanya itu cuma harapan dan impian saya seorang, sedangkan ingatan dan fikirannya entah ke mana. Ingatkan selepas berkahwin, dapatlah lebih mengenali hati budi isteri tetapi kami semakin terpisah jauh.

Ketika mula mengandung dulu, alasan berjauhan dari saya kononnya tidak tahan bau badan suami. Alahan orang mengandung. Saya terima, tetapi sampai berapa lama. Orang lain mengandung juga, kalau tak tahan bau badan pun, setakat berpisah bilik namun masih tinggal sebumbung.

Dengan sekian banyak alasan, saya dah muak mendengarnya. Selepas bersalin nanti, entah apa pula alasan diciptanya. Ada juga saya dengar, selepas bersalin dia mahu membawa anak kami lari ke luar negara. Aduhai hati… sudah terlalu lama ‘engkau’ menderita. Bilakah akan berakhir.

Dalam kegelisahan dan kehampaan ini, tiada tempat hendak mengadu. Sejak kecil, emak dan ayah sudah pergi menghadap illahi. Hanya kepada Allah SWT saya serahkan segala-galanya. Dia ke umrah bersama keluarganya pun tidak minta izin saya.

Apapun, saya tetap mendoakan kebaikan untuknya dan dengan harapan tinggi menggunung moga kelahiran bayi itu nanti akan menyatukan kami semula.

Bersama sekeping hati yang duka, saya pergi mengerjakan umrah baru-baru ini. Saya memanjatkan doa ke hadrat Ilahi supaya memberi ketenangan dan kekuatan untuk menempuh hidup ini.

Alhamdulillah, sekembalinya dari Tanah Suci, saya rasa tenteram dan tidak lagi terikut-ikut kata hati. Saya akan lalui saja apa yang ditetapkan oleh Yang Maha Esa. Untuk mendapatkan kekuatan, saya baca buku motivasi dan agama.

Sesungguhnya sebagai isteri, tidak sukar untuk mencari keredaan Allah. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Seorang perempuan yang menegakkan solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan mematuhi suaminya akan memasuki syurga melalui pintu mana saja dia suka.” Andai kata dia mahu kembali kepada saya, saya sedia memaafkannya dan menerimanya. Saya mahu bayi yang bakal lahir itu mempunyai keluarga sempurna.

Imbas kembali detik melalui tempoh pertunangan, pernikahan dan malam pertama, sebaknya hati tidak terkata. Sepanjang tempoh pertunangan pun, dia tak mahu rapat dengan saya. Ada saja yang tak kena.

Dua minggu sebelum berlangsungnya kenduri dan majlis persandingan, kami ambil gambar praperkahwinan di Cameron Highlands, itu pun dah kecoh.

Oleh kerana jodoh kami kuat, kami bernikah juga. Selepas itu pun, banyak benda yang merepek-repek dan huru-hara jadinya. Tiba malam hendak bersanding, dia tetap dengan perangainya.

Jika orang lain naik pelamin dengan wajah ceria, saya rasa biasa saja. Malam pertama, pasangan pengantin baru diulit bahagia, saya pula lain ceritanya.

Jika dia tak mahu juga berubah dan masih tidak dapat menerima saya sebagai suami, tunggulah kes di mahkamah nanti. Kalau boleh, saya tak mahu masalah kami dibawa ke mahkamah kerana akan mengundang aib, tetapi saya terpaksa melakukannya kerana perlu pertahankan hak saya.

Peliknya, dia berkahwin dengan saya bukan kerana dipaksa keluarga tetapi atas kemahuannya sendiri. Pada hari jadinya tahun lalu, apabila ditanya ibu bapanya, dia mahu hadiah apa, katanya dia hendak berkahwin dan ciri lelaki yang diidamkannya adalah saya. Kami pernah berjumpa lima tahun lalu dan pernah mengambil gambar bersama.

Kebetulan ketika ibunya datang berjumpa saya, saya masih solo dan segala-galanya diatur untuk menjodohkan kami berdua. Entahlah, saya tak tahu hendak kata apa lagi. Agaknya kerana saya penyabar, Allah SWT berikan saya ujian ini.

Sesungguhnya Allah SWT berikan ujian itu mengikut tahap kemampuan hamba-Nya. Jika itulah ketentuan hidup saya, moga Allah SWT kuatkan iman dan hati ini untuk menghadapinya.

Saya tak suka hendak bercerai-berai, tambahan saya artis. Nanti masyarakat ingat, artis ini tak ada kerja lain, asyik bercerai saja. Apabila orang dah tahu kisah rumah tangga saya, hendak keluar rumah pun malu dengan jiran tetangga.

Apabila kawan datang ke rumah ajak keluar makan, baru saya keluar. Beratnya tanggungan ini. Hanya Allah SWT yang mengerti derita saya.”

p/s::sedih kan bace luahan hati Jimmy nie..aku doakan semoga wife die akan berubah after melahirkan anak mereka n akan kembali ke pangkuan Jimmy..amin..

Sunday, 12 June 2011

9 bulan..

hari nie genap la usia kandungan ku 9bulan bersamaan 36minggu...means tinggal 4minggu je lagi nak tibe due date...agak2 tetap ngan tarikh @ anak aku nak deliver awal ek...xkisa la janji anak aku deliver time papa nyer ade ngan aku...

kat bawah nie perkembangan bayi dalam perut dari usia 8minggu hingga cukup bulan..sumber dari google la...

Janin usia 8 Minggu
janin 8 minggu
Seluruh organ tubuh utama bayi telah terbentuk meskipun belum berkembang sempurna. Mata dan telinga mulai terbentuk. Jantung berdetak kuat. Dengan ultrasound kita dapat melihat jantung janin berdenyut.
   janin 12 minggu
janin 12 minggu

Panjang janin sekarang sekitar 6,5 cm dan bobotnya sekitar 18 gram. Kepala bayi menjadi lebih bulat dan wajah telah terbentuk sepenuhnya. Jari-jari tangan dan kaki terbentuk dan kuku mulai tumbuh. Bayi mulai menggerak-gerakkan tungkai dan lengannya, tetapi ibu belum dapat merasakan gerakan-gerakan ini.


   foto janin 16 minggu
 janin 16 minggu

Panjang janin sekarang sekitar 16 cm dan bobotnya sekitar 35 gram. Dengan bantuan scan, kita dapat melihat kepala dan tubuh bayi, kita juga dapat melihatnya bergerak-gerak. Ia menggerak-gerakkan seluruh tungkai dan lengannya, menendang dan menyepak. Inilah tahap paling awal di mana ibu dapat merasakan gerakan bayi. Rasanya seperti ada seekor kupu-kupu dalam perutmu. Tetapi, ibu tidak perlu khawatir jika belum dapat merasakan gerakan ini. Jika si bayi adalah anak pertama, biasanya ibu agak lebih lambat dalam merasakan gerakannya.


janin 20 minggu
janin 20 minggu

Bayi masih berenang-renang dalam lautan air ketuban. Ia tumbuh dengan pesat, baik dalam bobot maupun panjangnya yang sekarang telah mencapai 25 cm, yaitu separuh dari panjangnya ketika ia dilahirkan nanti dan bobotnya sudah sekitar 340 gram. Bayi membuat gerakan-gerakan aktif yang dapat dirasakan ibu. Mungkin ibu memperhatikan ada saat-saat di mana bayi tampaknya tidur, dan saat-saat lain di mana ia melakukan banyak gerak.


foto janin 24 minggu
 janin 24 minggu

Sekarang panjang bayi sekitar 32 cm dan bobotnya 500 gram. Ibu dapat merasakan bagian-bagian tubuh bayi yang berbeda yang menyentuh dinding perutnya. Otot rahim ibu meregang dan terkadang ibu merasakan sakit di bagian perutnya.


foto janin 30 minggu
 janin 30 minggu

Kepala bayi sekarang sudah proporsional dengan tubuhnya. Ibu mungkin mengalami tekanan di bagian diafrakma dan perut. Sekarang bobot bayi sekitar 1700 gram dan panjangnya sekitar 40 cm.


foto janin 36 minggu
 janin 36 minggu

Bayi sudah hampir sepenuhnya berkembang. Sewaktu-waktu ia dapat turun ke rongga pinggul ibu. Kulit bayi sudah halus sekarang dan tubuhnya montok. Apabila ia bangun, matanya terbuka dan ia dapat membedakan antara terang dan gelap. Sekarang panjang bayi sekitar 50 cm dan bobotnya berkisar antara 2500 hingga 4500 gram.


Janin usia 37 hingga 42 Minggu
Bayi siap lahir. Ibu tidak perlu khawatir jika bayinya tidak lahir tepat pada waktu yang telah diperkirakan. Persentasenya hanya 5% bayi lahir tepat pada tanggal yang diperkirakan. Waktu yang telah lama dinanti hampir tiba dan si bayi akan segera melihat dunia. Sementara itu, rambut lanugo (= rambut badan) bayi telah lenyap meskipun mungkin masih ada yang tersisa di punggung dan dahinya. Sebagian bayi lahir agak terlalu cepat, sebagian lainnya agak sedikit terlambat, tetapi mereka sungguh lahir! Baiklah, selamat berbahagia dan bersukacita atas kelahiran si mungil di tengah-tengah kita!

p/s::perasaan sekarang nie.....macam2 ada....(eh macam iklan astro plak hehehe)

Saturday, 11 June 2011

Rezeki d pagi Sabtu

hye semua..da brkfast ke?aku pun alhmdulillah da brkfast gak..en husband beli kan mihun goreng ngan nasi lemak jek..senyap2 jek die g beli ek..hari nie macam minggu2 yang lepas en husbnd kena jage office coz ade orang buat wiring..da la malam tadi orang tu buat kije gak habis pukul 4 pagi nie pagi nie dorang sambung buat kije..nasib baik la kitorang tinggal dalam kuarterz kalu x penat gak la en husbnd nak ulang alik..

berbalik pada tajuk n3..rezeki pe ye yang d maksudkan??hehe sebenarnyer pagi nie ade jiran bagi nasi kerabu ngan ayam percik..semalam akak tu ade post kat fb cakap die nk wat menu tu hari nie.aku pun saje la ckp nak cikit padahal aku xpenah pun makan nasi kerabu wpun penah blaja kat tganu 3thun n xpenah ter pk pun nak makan nasi 2..sekali pagi tadi hubby akak tu call en husbnd tnyer ade kat uma ke x?bler en husbnd jawab "ada,nape??"hubby akak tu leh cakap "ade la hehe"...dalam hati aku cakap eh xkan betol2 akak 2 nak bagi kot nasi kerabu tu?pagi2 lak 2..xlame pastu hubby akak tu datang hantar makanan tu..rezeki2 alhamdulillah...1st time nie nak rase nasi kerabu...kalu akak tu x bagi ntah biler agaknyer aku akan merase nasi kerabu ni hehehhe tapi aku xmakan lagi tunggu la tengahari nanti coz baru brkfst kan..so hri ni aku xyah masak la kihkihkih

so nie la pic nasi kerabu ngan ayam percik akak tu...

nasi kerabu nyer wrne kuning slalu tengok warne biru

nie la ayam perciknyer..yummy xsabar nak makan

p/s ::dulu selame dok kat tganu biler pergi pasar malam tengok kawan2 suke beli nasi kerabu tapi aku xpenah langsung terase nak try tau huhuhu xtahu  la nape..







Friday, 10 June 2011

Doa Semasa Hamil

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, 
dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, 
tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, 
Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada 
diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam 
hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat.

Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal.

Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, 
baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah
suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat 
Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan 
semesta alam.

Amin...


p/s : mama x sabar nak jumpe ngan anak mama ni..harap2 anak mama sihat n sempurna sifatnyer n dijauhkan dari segala jenis penyakit yer syg...papa pun da selalu belek barang2 anak mama tau..dalam 5minggu je lagi kite akan jumpe yer syg anak mama...can't wait!!

Thursday, 9 June 2011

Rutin Harian..

 Biasenyer kalau dok kat kuarterz nie xde pe yang nak d wat kan..bangun pagi2 untuk salam n kiz en husbnd sebelum pergi kije then trus ngadap laptop..nak masak brkfast malas coz en husbnd x geti brkfast pagi2 sangat..untuk aku juz roti bakar n milo aje..pastu basuh pinggan n masok baju dalam mesin..p2 biakan mesin wat kije...tu pun dalam seminggu 2kali je basuh..yela dok 2org je kan..

kadang2 biler en husbnd balik lunch awal tengok aku x mandi lagi still ngadap laptop huhu 2la padahnyer leka ngadap laptop..kadang2 membebel gak..pastu baru sibok nak masak..xkisa sangat aku masak lambat sebab en husbnd pn jarang sangat2 lunch kat uma coz die kt ofis kul 10pg baru brkfast..break lunch die habiskan mase untuk tidor jek..kire dalam sehari sekali jela die makan..senang betol nak jage en husbnd nie..kalau ikot kan malas aku setiap hari aku masak waktu petang je la untuk dinner hehehe da macam orang berkerja plak aku nie padahal sehari suntuk dok uma jek...nasib baik en husbnd jenis x cerewet makan...untung dapat suami macam en husbnd nie memandangkan aku xde la pandai sangat masak kihkihkih tapi sejak kawen nie aku rajin cari resepi kat internet..maklumlah anak perempuan sorang..selame ni jarang tolong mak masak pe lagi nak masak..2yang jadi manje sangat 2..biaselah da kawen baru la pandai berdikari kan..kalau x mati kebulur la aku laki bini...nanti da ade anak lagi rajin kena masak n kreatif cikit untuk tarik perhatian anak2 untuk makan kan..

biler da tinggal sorang2 kat uma nie..nasib baik ade laptop leh main game,fb n now da ade blog leh la sentiase update...en husbnd pun rajin download kan game sebab aku ngan die memang kaki games...nanti da ade anak sempat ke idak nak update sume ni huhuhu...at least xde la boring sangat kan...nie dari pagi tadi on9 je ni x benti lagi...kadang2 on je fb tp dok bace blog orang je lebih nak2 blogger yang ade anak comel2 suke tengok hehehe  pe la aku menceceh hari nie..ni da bosan la nie..k la nk sambung BW nie...daaa




Wednesday, 8 June 2011

5 weeks more...

5 weeks more??

pe yang 5 weeks more??oh upenyer 5 weeks more I want deliver my baby...hehe excited btol la..xsabar nak tengok macam mane muke our baby..ikot muke mama @ papa ek..yang pasti mesti comel macam mama n papa hehe..

sampai sekarang kitorang xtahu pun our bby boy @ gurl...en husband cakap bia suprise..tp semua orang biler tengok perot nie cakap it's bby boy...xpe la xkisa boy@gurl yang penting anak mama sihat,sempurna sifat n xde pe2 masalah kn...

starting next week da mule stay kat kampung coz en husbnd de sukan plak kt Nilai seminggu so daripada bia kan aku boring sorang2 kat uma baik die hantar balik kmpung..pastu standby je tros kat kmpung xyah balik melaka lagi..cian plak en husbnd kne dok sorang2...nak wat macam mane klu dok kampung dekat cikit nk g hospital..orang tua pun ade tolong tengok kan..selalu pesan kat bby klu nak keluar tunggu papa ade ngan kite kat kmpung nie..jgn time papa kat melaka takot papa kelam kabot lak drive balik kampung..harap sangat time deliver papa ade ngan mama dalam labour room..hope semuanyer selamat..Amin...




Monday, 6 June 2011

kenduri kawen..

Hari sabtu 4 June g kenduri kawen kat Selayang..dapat la jumpe sedare mare belah en husband kt sane. semua terkejut tengok perot da bsar n muke da tembam hehe..tapi en husbnd x ikot coz die ade kje kat ofis..so g la ngan MIL n FIL jek..dorang sanggop ambk kt ADTEC nie..


Hari 2 memang la hari memenatkn..gerak dari pukul 9pg pastu tunggu ucu aini kat petronas Sg besi..pnyer la lame menunggu da la jln jem..pas ucu sampai bw g uma mak uda plak kat PJ nk tunggu my BIL, angah..mase kat uma mak uda sempat la testing baju2 pregnant yg ucu bagi..ingat nk tkar bju utk g kenduri kwen tp tgok semua x ssuai ngn mjlis so trpakse la pki bju krug phag yg da mkin sendat 2 huhuhu...then angah sampai dlam pukul 1 baru gerak g Selayang..


sampai Selayang dalam pukul 2ptg..pe lagi makan la da kebulur dari tadi..smpai2 tengok ade ayam goreng rempah..peh pe lagi makan la banyak2..da hbis nasi ambk lagi ayam dalam 4 ketol ratah macam 2 jek smpaikn semua da hbis makan dya still mengunyah lagi..hantu ayam la katekan hehe pastu air bergelas2 cuace pnas plak 2 air die air sirap+sunquick perghh...memang melegakan tekak btol la..pastu nk request kek pengantin plak..dorang sume la bagi alasan my baby nk makan kek ha kau skali mak uda bagi sebiji kek pengantin wat kongsi ramai2...nasib baik kek carrot kalau kek coklat xdenyer nk kongsi ngan dorang semua hahahahaha...lame gak la dok lepak kat situ bergmbar pn sudah tapi xde la bergambar ngn pengantin jz gambar kt meja makan jek..


da puas makan2 gerak balik g uma mak uda kat PJ semula coz ucu ngan mak uda nak ambk barang2 bawa balik kampung Muar...dekat pukul 7ptg gak la baru gerak balik n hantar dya ke ADTEC semula..penat tapi menyeronokkan asik gelak jek 1 hari..nanti anak mama mesti kuat gelak gak kan hehehe ok lah nie ade sikit gambar mase kat majlis kawen 2...


yang baju oren MIL n baju merah kak Shila.

dari kiri:ucu aini,mak uda n tunang angah (bakal biras)

ni la kek pengantin nyer siap dorang nyanyikan lagu "Hpy bday" lagi haha da macam my bday lak pdhal da lame lepas hihihi


nie je la pic yang dapat masok kn x banyak pic bez pn asik muke yang same jek..mase nak potong kek pun hbis berpeluh2..ai..sejak perot da besar nie memang cepat berpeluh la badan nie nak2 cuace panas lagi la..huhu ok la setakat sini dlu la untuk blog hari nie..esok2 cite len plak k daaaa...





Sunday, 5 June 2011

starting...

Assalamualaikum semua...


Hye...name sye Norhidayah n can call me as dya...umur 24 tahun..setelah lame menjadi silent reader akhirnyer tercipta jua lah my own blog...selame nie suke bace blog tentang perkembangan ank2 blogger..n memandangkn dya pn da nak smpai tarikh bersalin so terdetik juga nak ade blog sendiri untuk mengabadikan perkembangan diri dan bakal anak2 dya hehe..


Memandangkn dya org baru dlam dunia blogging nie..so blog nie xde la cntik n kretif mane jz simple saje n akn blaja utk jadi lebih pro dari semasa ke semasa...selamat berkenalan semua....=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...