KAWAN2 MAMA..=)

Thursday, 17 January 2013

anak2 jagaan ku

Assalamualaikum...

sekarang nie memandangkan mama memang takleh kije luar so mama ambik keputusan untuk jage anak2 staff ADTEC jek...so dalam mama yang same mama boleh jage rayyan dan rayyan pun ade kawan kat umah kan xde lah rayyan borink sangat..

anak2 staff yang pertame mama jage adalah anak Kak Linda..mama memang baik ngan Kak Linda nie sebab muke die senyum jek n suare die pun lembut..tapi papa cakap mulut die boleh tahan gak..so far mama ngan die takde masalah lagi..mase mule2 Kak Linda call mama, mama terkejut lah sebab tak penah2 die call mama.then die tanyer nak jage budak x??mama pun terus setuju tanpe pikir panjang.yelah sebab mama memang dah lame bincang pasal nie ngan papa..Kak Linda nak letak anak die 2orang..Kakak umur 8tahun dan adik umur 5tahun..mama lagi suke sebab anak2 die dah besar kan plus budak dah besar nie senang nak jage sebab dorang dengar cakap n boleh uruskan diri sendiri..yang paling best anak2 Kak Linda nie just datang waktu petang jek time hari sekolah lagi senang hati mama hehe cume waktu cuti sekolah jelah dorang datang dari pagi..

gambar mama cilok dari fb Kak Linda..takde gambar terbaru lah

lepas tu ade lagi sorang staff , Kak Nik tibe2 nak suruh mama tolong jage anak die gak..tapi sebulan jek lah sementare nak tunggu die bersalin..sebelum nie anak Kak Nik nie dijage oleh anak sedare lelaki die dari Sabah tapi budak tu dah lari pulak sebab ade buat hal tu yang Kak Nik terdesak cari orang jage anak die..anak Kak Nik nie memang dah biase ngan mama dan Rayyan so mama pikir takde masalah tapi uper2nyer jage anak Kak Nik nie bagi banyak masalah kat mama huhu dah la dengan mama selalu perot tak sedap asek muntah jek ngan nak uruskan die lagi.nakal boleh tahan..degil lagi lah xleh cakap huhu stress mama tau..oh yer Wazif lah name budak tu..umur dah 4tahun tapi tak pandai nak uruskan diri sendiri lagi..nak kencing pun asek panggil mama..mandi pun kena mandikan..yang paling mama geram asek lah rebut mainan ngan rayyan macam mainan tu semua die yang punyer..ish3 memang geram lah mama asek nak marah die jek..

nie lah budak wazif..dlu jarang jumpe ok lagi sekarang hari2 jumpe asek nak gado


nanti awal bulan 3 insyaAllah mama akan jage sorang baby umur 3bulan..anak staff depan pintu umah mama jek..yang nie anak sulung harap2 anak die senang nak jage..mama sanggup ambik baby sebab mama nak train diri sendiri boleh tak jage 2orang budak kecik..nanti tak lame lagi adik rayyan pun akan lahir so better latih diri awal2 kan..rayyan pun dah biase nampak budak kecik dan dah pandai sayang pun.harap2 rayyan suke lah ade biler adik sendiri dah lahir nanti hehe

rayyan nie pun boleh tahan kuat dengkinyer..ape yang dak wazif pegang die pun nak pegang selame nie takde pun nak maen benda tu..nak2 biler time makan rayyan aje nak dok betol2 depan mama tak bagi langsung wazif dekat ngan mama die..jelez bebenor abang rayyan nie tau..biler nak pakai kan suar wazif,dak wazif nie pegang bahu mama, rayyan pun nak pegang jugak..hahaha lawak2 rayyan nie kuat cemburu yer..harap2 nanti mama dah jage baby dah xmau jelez2 lagi yer abang... :)

nie lah budak kuat cemburu tu hikhikhik

Wednesday, 16 January 2013

muntah terok....

Assalamualaikum...

semalam 14 Jan 2013, mama muntah terok start dari pagi nak balik alor gajah dalam pukul 6.00 pagi sampai  ke malam asek muntah jek..jangan kan nak makan nasi, minom air masak pun habis muntah semula macam pregnantkan abang rayyan dulu pulak..

yang kelakarnyer mase nak balik alor gajah pagi tu mama suruh papa benti kat toilet tol Tangkak untuk muntah..mama tengok toilet 2-2 pintu tunjuk toilet for men so mama ajak papa teman skali dok mutah kat sinki toilet boleh pulak ade sorang mamat masok..die pun terkejot tengok mama..mama ape lagi teros kuar bagitau papa..upernyer toilet ladies kat belah belakang .tu kes xleh tahan nak muntah punyer pasal la mane sempat jek hhii

lepas tu sampai kat kuarterz mama dah sakit kepale sebab asek muntah sampai mengalir airmate huhuhu naseb baek hari tu budak wazif yang nakal xdatang kalau tak lagi tension mama..oh yer mama tak citer lagi ek pasal budak wazif tu??tunggu next entry yer..sepanjang hari tu pun mama asek muntah jek minom air masak cikit pun muntah,minom milo pun muntah..tengahari pun xlarat nak masak suruh papa beli lauk jek..makan lah cikit pun muntah balik aduhai...petang tu mama ajak papa pergi Tampin jap beli barang dapur..ingatkan kalau pergi jalan2 ok lah tak muntah upernyer same jek..perot dah kosong sangat tu muntah buih jek..banyak kali lah suruh papa benti tepi jalan untuk muntah..lantak lah orang tengok ke ape ade aku kisah??huhuhu

malam pun same gak muntah2 naseb rayyan kurang nyusu macam tahu2 jek keadaan mama die macam ne..tapi time nak tido memang die mintak nenen lah kalau xbagi habis ngamok kang lagi mama tension..nak xnak terpakse gak bagi sampai mama tertido keletihan..pukul 1 pagi mama terjage sebab perot dah lapar sangat2.naseb baek tadi ade beli coco crunch n cornflakes..bende tu boleh plak makan naseb baek..kenyang  mama sampai ke pagi..esoknyer alhamdulillah mama dah ok takde muntah2 hehehe


Friday, 11 January 2013

Abang Rayyan dah boleh harap..

Assalamualaikum...

sejak rayyan dah nak jadi abang nie, rayyan dah makin boleh diharap..biler suruh buang pampers yang dah dipakai ke tong sampah kat dapur laju jek die pergi buang..mase mule2 tu mama ikot jugak lah nak tengok rayyan faham ke ape yang mama cakap?sekali tengok betol die buang pampers tu ke dalam tong sampah..perasaan mama time tu memang rase bangge sangat2 lah tak sangke rayyan baru setahun lebih dah faham ape yang kiter suruh..dan sekarang nie die nampak jek pampers depan pintu bilik air dah tak yah suruh lagi die dah tahu ape nak buat hehehe...

dan sekarang nie rayyan dah pandai kemas balik mainan lepas bermain..seronok lah mama sebab takde lah penat asek nak kemas mainan rayyan jek hihihi..kalau die maen kasut papa, biler mama cakap "simpan kasut papa tu rayyan..letak balik kat mane rayyan ambik" die faham and akan letak balik ke tempat asal...bijak2 anak mama..

semoga abang rayyan menjadi anak yang bijaksana dan menjadi kebanggaan mama dan papa yer sayang..



mama tak sabar nak tunggu rayyan pandai cakap dengan jelas walaupun sekarang nie mulut die dah becok berkate2 tapi mama langsung tak faham..ade la 1 2 perkataan yang mama faham tapi mama layankan aje buat2 faham..yang penting rayyan dah pandai sebut MAMA & PAPA...hihi 

biler tanyer rayyan mane adik??teros die selak baju mama n kiss perot mama siap bunyik lagi..mmuahh heheh so sweet lah abang ni..harap2 biler adik dah kuar rayyan tak jeles biler mama pegang n nyusukan adik huhu..mama harap rayyan dapat layan adik ngan baik dan jadi seorang abang yang penyayang...okbai..

Wednesday, 9 January 2013

ikut papa join sukan dalaman adtec kat MIBC

petang semalam tibe2 papa tanye nak pergi bowling tak??mama nie bukan boleh dengar bowling mesti teruja so terus setuju jek lah..siap lah bawa stokin konon dapat main gak sekali hampeh jek takde orang pelawa mama join team dorang..oh actually bowling nie salah satu sukan dalaman adtec (tempat kije papa).. mama sebenarnyer ade gak la rapat ngan beberape orang staff adtec tapi yang mama rapat dah takde dalam adtec nie lagi..ade yang bersare dan ade yang pindah..ade lagi yang rapat tak join pulak bowling tu yang semalam macam takde kawan jek mama huhuhu naseb baek papa pun tak main bowling sebab tangan sakit kalau tak lagi lah mama sedih..

mama tengok ade jek team yang tak cukup orang (1 team 3orang) tapi takde pun dorang nak ajak mama..huhu sedih nyer..tapi kan ade sorang staff perempuan tu pelawa papa join team dorang..papa taknak then suggest kan mama..korang tahu??staff tu tengok mama macam "ha budak ni??reti ker main bowling"..dari pandangan mate die mama faham lah ape die pikir..mase papa suggest kan mama join team staff tu die tak cakap ape pun tengok mama then terus blah..papa cakap "nak main pergilah join akak tu" mama jawab "alah bukan die nak baby join..die ajak sayang bukan baby"....geram jek ngan staff tu tau..pe die pikir mama nie tak reti main bowling ke hape??sombong!! eh3 teremosional pulak huhuhu

huh tak dapat main bowling kat Melaka International Bowling Center (MIBC) pun takpe janji dapat dating ngan papa sambil tengok rayyan tawaf dalam MIBC tu hehe jom lah tengok video rayyan semalam hikhikhik

video



then lepas habis sume main bowling, mama ajak papa pergi Mydin MITC pulak..dah alang2 dekat situ kan singgah lah..mama just beli bahan makanan cikit dan tak lupe donut Big Apple la hehehe


p/s :: entry nie mama jumpe dalam draft..patotnyer nie entry terakhir mama sebelum mama cuti dari berblogging tapi disebabkan tibe2 jek line problem tak sempat nak publish huhu..video nie mase rayyan baru pandai berjalan asek nak berjalan jek hehe comel jek kan hikhikhik..

MAMA RAYYAN KEMBALI BERBLOGGING..

Assalamualaikum....

lame betol mama tak menaip dalam blog mama ni kan..banyak citer yang terlepas tapi takpe mama akan cube ingat dan coretkan dalam blog ni untuk kenangan rayyan biler dah besar nanti..oh yer..sekarang nie mama tengah mengandungkan adik rayyan..dah masok 3bulan pun alhamdulillah..dan tak lame lagi rayyan akan jadi seorang ABANG hehee..sekarang nie pun tengah biasekan diri panggil rayyan ngan gelaran ABANG..abang rayyan pun sekarang nie dah setahun 6bulan.

mase dapat tahu mama pregnant, kandungan mama dah 2bulan..mama tak perasan plak dah lewat period tu pun tahu sebab mama selalu kena pedih ulu hati n muntah air..lepas tu pikir punyer pikir baru perasan dah sebulan lebih lewat period dan terus gie urine test and hasilnyer POSITIF...alhamdulillah syukur padaMu Ya Allah walaupun mama ngan papa sebenarnyer belom sedie untuk tambah anak tapi kami tetap terima rezeki nie dengan hati yang terbuka..semoga dengan kehadiran cahayamata yang kedua nie akan bertambah2 rezeki kami sekeluarga..amin...

semase rayyan dalam kandungan lagi mama dah pasang niat untuk berikan rayyan susu badan hingge rayyan genap 2tahun..alhamdulillah hingge kini susu badan mama still banyak tapi yang menjadi masalah..sejak rayyan tahu dalam perot mama ade adik...kerap sangat rayyan nyusu nak2 waktu tidur sampaikan mama xlarat sebab perot cepat sangat kosong..biler perot dah kosong mule lah pedih ulu hati menyerang dan hilang selera makan sebab takot muntah..memang seksa sangat time nie..tapi nak stop kan breastfeeding rayyan macam tak sampai hati plak..pernah 2x mama try sapu asam jawa kat puting..2x jugak lah rayyan menanges ngamok2 sebab xdapat nyusu..time tu memang kesian sangat2.terus mama serik nak wat lagi.tapi biler kena pedih ulu hati memang xlarat..

sekarang nie slow2 ajar rayyan minum susu formula..rayyan suka perisa coklat..klu yang original die xnak pun..tapi kalau susu segar putih die suke plak..mybe sebab sejuk kot huhu..time nak tido memang bagi la susu badan sebab senang die nak tido..cume waktu siang2 kadang2 jek die minom tu pun tak banyak ade lah dalam 2oz..pastu tetap cari nenen gak huhhu tak tahu nak wat caner lagi..

takpelah slow2 kan..ade kawan mama cakap die nak ajar anak die minom susu formula ambik mase sebulan gak so mama kenalah banyak2 bersabar hehehe...kesian adik dalam perot nie kan abang rayyan.. (^_^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...