KAWAN2 MAMA..=)

Friday, 30 September 2011

tips

 Assalamualaikum....

ish lamenyer tak update pe3 ek asik jengah blog orang jek..so arinie nak kongsi 1 peua menarik..hehe Petua Untuk Anak Cepat Bercakap..walaupun yayan baru 3bulan tapi mama dah amalkan petua nie. amboi..gigih mama ek nak yayan cepat cakap..nanti leh berbual macam3 ngan yayan takde lah mama bosan dok umah hhehe

ha nie la petua3 nyer ntah mane papa dapat tengok3 ade save kat desktop je hihi


1. Anda perlu selalu berkomunikasi dan berinteraksi dengan anak-anak dari usia mereka masih bayi atau ketika mereka masih belum lagi pandai bercakap.(mama memang slalu bercakap ngan yayan)


2. Gunakan ayat yang pendek dan mudah. Apabila anda mahu menerangkan sesuatu kepada anak anda, pastikan ada ruang (pause) antara satu ayat dengan yang lain supaya anak anda berpeluang memberi maklum atau tindak balas(slalu dipraktikkan)


3. Mimik muka anda semasa bercakap amat penting. Ia mestilah bersesuaian apabila menyampaikan sesuatu maksud perkataan atau ayat.(macam3 memek muke mama wat sampai yayan pun da pandai wat memek muke hehehe)


4. Selalu membacakan buku untuk anak dan meluangkan masa bercerita kepada anak.(ha..yang nie mama x try lagi..tapi mama slalu nyanyi lagi untuk yayan)


5. Dedahkan anak-anak anda kepada interaksi sosial kerana dengan cara ini anda memberi peluang kepada mereka mendengar perbualan di samping berjumpa dengan orang yang baru dikenali.(slalu sangat kadang2 yayan pun nyampok kiter berbual hehehe)


6. Anda mesti menjadi pendengar yang baik dan berusaha memberi perhatian serta cuba memahami apa yang disampaikan oleh anak-anak anda. Jika apa yang disebutnya tidak jelas, anda mesti bantunya dengan menyebut beberapa perkataan yang anda rasa mungkin itulah yang cuba disebutkan oleh anak anda.(


7. Amalkan selalu menyanyi bersama-sama anak atau bercerita kepadanya.(hehe selalu wat nie..=) )


8. Selagi mana anak boleh menggunakan beberapa patah perkataan, menggunakan bahasa isyarat untuk berkomunikasi, dan memahami arahan mudah, maka boleh dikatakan perkembangan bahasa mereka adalah normal. Perbanyakkan berbual dengan anak-anak, membacakan buku cerita kepada mereka, bertanya kepada mereka, dan cuba minta mereka bercakap.(insyaAllah..)


9. Andainya anak-anak sudah mula bloeh bercakap satu perkataan, ulang kembali apa yang mereka sebut dalam ayat yang sempurna. Contohnya, apabila anak menyebut “nak”, tanyakan kembali “Azman nak apa? Nak susu? Nak mainan?”. Atau apabila dia sebut “bola”, ulang kembali “Azman nak main bola?”. Jadikan ianya suatu kebiasaan.(tak sabar nak tunggu yayan da pandai sebut "mama" hikhik)


10. Jangan sesekali kali memaksa anak-anak bercakap dan jangan pamerkan kekecewaan anda kerana mereka masih belum mampu bercakap. Bahasa yang pertama sekali anak-anak belajar adalah bahasa emosi dan mimik muka. Mereka lebih mahir membaca perasaan berbanding perkataan.(mama takkan pakse yayan k ucuk mama..=)

kat bawah nie pict die tengah berbual ngan mama,muncung2 mlot die bercakap gerammm







p/s:: setakat nie yayan banyak gak la membebel ntah pe3 hehe biler die tengok kiter tapi kiter xpandang die,nanti mesti die tegur kiter dulu comel jek...hikhik=D

Tuesday, 27 September 2011

update:: Rayyan

hari nie yayan da masok 3bulan..sukernyer ucuk mama nie membesar ngan sihat n makin bijak hehehe..pe ek perkembangan yayan....

1- dah kenal mama nyer..biler tengah nangis nampak mama datang terus senyap n senyum2

2- biler bawa depan cermin n nampak diri die pastu senyum3

3- makin cerie..bangon3 tido mesti sengih3

4- dah faham orang pangil name mesti die toleh n sengih3..

5- makin ngade3 tak leh kena tinggal..mesti nanges sbab takde orang layan dier..

6- pe lagi ek...ha makin banyak cakap (dalam bahase die la hehe)

7- suke di bawa berjalan (ni ikot mama nyer kuat jalan hahahaha)

8- suke berdiri tak tahu penat..kadang3 yayan da menapak dalam 3-4 langkah..nampak gaye mcam cepat berjlan ucuk mama nie..kaki memang xtahu dok diam tau.kuat btol kaki die.mak mama ckap mase dlm hari lgi yayan da berdiri mase mandikan dier..

tu je kot wat mase nie..budak 3bulan memang macam tu kan perkembangan dorang...??

yayan ngan tok wan




Monday, 26 September 2011

first video..

Assalamualaikum...

hari nie mama saket perot la asik memerot jek dari pagi tadi.ingatkan mama jek yang saket perot upernyer papa pun same..ntah pe la yang mama&papa salah makan semalam huhu so rini mama xde mood nak taip panjang2 so layan video yayan berbual ngan mama jek k..yayan cakap bahase French la mama xfaham huhhu..

video nie mama ambik mase yayan baring kat riba mama tu yang video macam tu..harap3 korang  layan video nie sampai habes.ala 6minit je kot...jangan sampai teleng plak kepale tu ek  hehehe...


Sunday, 25 September 2011

SUNDAY MOOD

hari nie ahad.27 syawal..eh betol ke da 27syawal rini??hehe malas nak tengok kalendar.rini mama rase bosan sangat2 plus mate ngantok gilos..dari 5.30pagi tadi smpai skang dok enjut kan yayan jek...eh3 sape yayan ek??hehe tu pangilan manje mama untuk Rayyan.de bunyi macam gurl x??tak kan...hehehe yayan dari pagi tadi tido jap2 biler mama stop enjut die trus terjage besau mate die pastu da xnak tido..biler tanyer nape xnak bangun boleh die sengih2 plak..aish gewamm btol..stiap kali terjage mama bagi susu tapi tido tak jugak..baringkan kat tilam lame2 die da ngantok mule la merengek sbab mama tak layan die..masok semula dalam buai..tido jap jek sbab mama stop enjut...6.30pagi papa take turn enjutkan yayan bia mama tido..kul 8.30pagi baru mama terjage sbab dgar yayan nangis..papa da tertido tapi tangan tetap kat buai huhu cian papa.. 

mama bangon tido pale rase ting tong nie ha..mate sembap gilos sbab tak cukop tido...ha tengok nie mama baru benti jap jek enjut da terjage adushh..yayan nie memang anak bertuah la........................................................baru pas nyusukan yayan nie..nyusu pun maen3..makin besar makin nakal la anak mama nie...tengok cikit muke dak manje n nakal nie...

pipi mama n yayan da same tembam la hehe

Saturday, 24 September 2011

teringin..

teringin??eh3 mama teringin pe tu??teringin nak makan macam3 ke?da macam orang ngidam plak hehehe

mama sebenarnyer skang nie teringin nak join contests yang para bloggerz anjurkan sbab slalu tengok bloggerz laen ade wat contest.macam bez jek adiah pun menarik gak..mama pun da mule join contest kat FB.kat majalah PA&MA pun sume penyertaan mama join hehe..yela teringin nak menang adiah kan..pe salahnyer cube nasib ye dak..mane tahu rezeki mama n Ryan ke kan..2

kawan2 kalau tahu ade contest pe2 lagi bagitau la mama yek...=)

p/s::saje jek update blog sebelum tido padahal takde citer bez pun yang nak di story kan kehkehkeh..kbye gudnute uollz...=)

Friday, 23 September 2011

Rayyan..oh Rayyan..

Assalamualaikum..


alhamdulillah..ryan tak demam pun hari nie walaupun kena inject semalam..nie sbab mama da bagi minom ubat awal2 untuk elak demam..anak mama nie memang kuat la..anak2 kawan mama sume demam pas kena inject tau..senang nak jage ryan ni..cuma biler tido ryan macam ngerang manje gitu tapi tido nyenyak biler bangon tido cerie jek..lega hati mama tengok ryan..

petang nie nak balik kampung lagi,nak tunjuk kat mak mama gambar cucu sabah tu n nak gi cuci gambar.mak mama suh cuci gambar cucu4nyer nanti boleh tengok2 time windu hehe..petang nie umah family mama ade wat marhaban tapi pukul 3.00 petang..mak mama wat sup macaroni...yummy sedapnyer..tapi mama balik pas papa habis kije la..dalam pukul 5.00petang la baru gerak.harap2 sup macaroni tu tak habis la huhu...mak..tinggalkan cikit untuk anor&azam tau..nanti kitorang kempunan pulak hehehe

k la nak layan ryan jap die tgah gelak sorang2 dalam buai tu...ish sape la agah die huhuhu kbye.. 

sebelum tu tengok pict terbaru ryan..da pandai diri...hehehe

Thursday, 22 September 2011

check up Rayyan

Assalamualaikum...


semalam mama citer Rayyan ade check up kan rini..ha nie result nyer..

sebelum tu layan dulu pict b4 gie klinik

Ryan da siap2 nak gie klinik

tak tahu dok diam Ryan nie kan da blur pict

mama pun nak interframe gak..eh3 Ryan gerak plak

berat = 5.3kg (increase 600gm than last month)
tinggi = 58cm(mase lahir 51cm)
injection DTAP ke-2 = nangis cikit la tapi jap jek..masok keta mnom susu tros tido..demam ke tak..
xtahu lagi huhu..

mati2 la mama ingatkan berat Ryan da nak 6kg skali 5.3kg jek huhu
mane nak naek banyak...asek iyak jek huhuhu 
Ryan skang nie makin ligat kalau pegang die memang xtahu dok diam..kalau tengah baring lagi la sampai terangkat2 kaki tu ha..da la suke berdiri jek mentang2 kaki kuat..mesti anak mama nie cepat berjalan..nak maen bola ngan papa ek Ryan..macam mane la kalu da pandai merangkak nanti huhu mesti habis sumer ceruk umah die jelajah kan...hehehe alhamdulillah yang penting anak mama sentiase sihat hendaknyer...

Wednesday, 21 September 2011

Rayyan ::3months appointment::

esok Ryan ade appointment lagi kat Klinik Desa..da 3bulan kan..kena injection lagi la..n nak timbang skali..agk2 da bape la berat anak mama skang..biler mama dukung memang berase gak la sampai lenguh tangan mama nie..nak2 skang nie ryan suke nak berdukung mau patah tangan n pinggang mama nie huhu...yang penting anak mama sentiase sihat yer..


harap2 esok inject ryan xdemam la..isaw gak klau ryan demam..esok kiter tengok macam mane k nanti mama  update keadaan ryan..kbye


macam anak korea kan hehehe

penjelasan Mamat Sepah


Assalamualaikum semua...
semalam kan mama ade tunjuk pict Fida tak bertudung kan..hari nie mama nak btau penjelasan Mamat Sepah pasal pict tersebut...sumber dari ohbulan!


Baru-baru ini kita dikejutkan dengan kontroversi gambar Fida yang tidak bertudung dan hanya memakai menutup rambutnya sahaja. Gambar itu dikatakan telah menjatuhkan reputasi Fida dan mencemarkan imejnya sebagai seorang selebriti yang sememangnya bertudung ekoran disebarkan oleh blogger yang tidak bertanggungjawab sejak kelmarin lagi.
Hasil temubual OHBULAN! bersama Mamat Sepah, kami berjaya mendapatkan penjelasan dan bukti yang kukuh tentang bagaimana gambar itu boleh tersebar di internet.
Kami difahamkan, gambar tersebut tidak sengaja dimasukkan ke laman facebook Mamat Sepah. Kemudahan aplikasi pintar Blackberry menyebabkan Mamat tidak sengaja ter’upload’ gambar yang tidak sempat ditapisnya terlebih dahulu. Dia berkata, “Ketika saya menangkap gambar Fida, saya memakai spek mata hitam dan umum tahu saya ada masalah rabun. Saya tidak nampak rambut Fida yang terdedah disebabkan spek mata hitam dan masalah mata saya,”
Dalam percutian ini, mereka berdua menaiki kereta yang berbeza dan tidak wujud soal mereka hanya bercuti berdua.
Mamat turut menambah, “Pada waktu itu, kami pergi bercuti bersama, tapi bukan kami sahaja, Fida ada membawa PA dan Manager-nya sekali dan saya turut membawa keluarga saya. Jadi, kami bukanlah pergi bercuti berdua seperti yang diuar-uarkan sebelum ini.”
Ketika diberitahu samada spekulasi yang mengatakan Fida sudah berani buka tudung sejak mengenali Mamat, dengan tegas Mamat menjawab, “Secara jujur, saya tidak pernah lihat rambut Fida. Bagi saya kereta adalah tempat privasi, dan mungkin pada ketika itu Fida berasa panas di dalam kereta dan sedang membetulkan rambutnya ketika saya meminta gambar dia diambil.”
Mamat yang benar-benar menyesal dengan kejadian ini menjelaskan lagi, “Saya langsung tidak pernah berniat untuk mengaibkan Fida apatah lagi untuk memburukkan orang yang saya sayang. Saya juga berharap agar pihak media tidak memburukkan lagi kami kerana takut akan menjejaskan hubungan kami.”
Beberapa keping gambar eksklusif yang kami terima semalam membuktikan kehadiran orang lain selain dari mereka berdua ketika bercuti.

kan betol pict tak disengajakan n Fida memang xperasan rambut terkuar..mama tahu Fida bukan berubah skang nie..die kan artis yang bersih tak gitu..
mama suke tengok Fida nie sebab ade uper Datuk Siti..da sepupu kan...=)

Tuesday, 20 September 2011

Fida tak bertudung??


Assalamualaikum...

pagi2 biler on9 msti mama slalu login fb n bace blog..so slalunyer blog yg pertame mama buka mesti blog beautifulnara hehe bace gosip artis terkini..mama buka je blog tu terkejut tgok pict Fida Ibrahim tak bertudung..korang kenal x sape gerangan Fida Ibrahim 2??ala...yang skang nie kecoh kisah die bercinta ngan Mamat Sepah tu...cer korang tangok btol ke ni cik Fida tu??



mama bukan pe..terkejut jek ngan sebaran pict nie..yela kan mule2 Fida muncul dalam industri nie dengan imej bertudung tibe2 tengok pict tak bertudung terkejot gak la kan..nak kate pict lame tapi da sah2 Mamat tengah snap pict die(buktinyer ade bayang Mamat tengah snap pict kat cermin kereta)

betol la kot kate abg nara Fida xperasan rambut die terkeluar..die kan pakai topi nak tutup rambut die..kiter pk positive je la yek huhu...kbye

Saturday, 17 September 2011

Dalam dilema

Assalamualaikum..

mama skang betol2 dalam dilema..samada nak kije @ tak??kalau mama kije, mak n PIL suruh tinggalkan Ryan kat kampung sbab dorang xpercaye orang laen yang jage cucu dorang..kalau mama nak kije memang anytime leh dapat dari adik sdare mama..kije kat Alor Gajah jek..ritu adik sdare mama ade tanye biler boleh mule..mama cakap la awal bulan depan..p2 baru mama terpikir..sanggop ke mama berjauhan ngan anak mama yang baru 3bulan tu..da la Ryan kuat susu badan..mama plak memang da niat dari Ryan dalam perut lagi mama nak nyusukan Ryan ngan susu mama sampai Ryan umur 2 tahun tapi kalau mama kije n Ryan dok kampung terpakse la Ryan minom susu lembu huhu..yela kalau dah dok kat kampung hari minggu je la mama n papa dapat jumpe anak kesayangan mama nie.nak ulang alik hari2 memang x larat la..habis tu susu mama pe citer??nanti mesti bengkak breast mama,nak perah pun bukan Ryan dapat minom..nak simpan time balik hari minggu baek bagi Ryan mnom susu yang fresh..arghhh buntu3..

mama nak kije sekurang2 nyer dapat ringan kan beban papa..nurse Klinik Desa cadangkan mama kalau nak kije tunggu Ryan 6bulan sbab time 2 Ryan da leh makan n myb da kurang mnom susu..tapi time da 6bulan lagi la mama TAK SANGGUP nak berjauhan ngan Ryan..yela mesti die da pandai macam2 time 2..aduhhh...

yang paling utama......MAMA TAK SANGGUP NAK BERJAUHAN NGAN ANAK MAMA!!!

ape pendapat korang ek?? huhu mama tanyer sape ni??ade ke yang nak menjawab soklan mama nie????????






alahai geram nyer tgok anak mama gelak....arghh TAK SANGGOP!!!
giler da mama nie pikir kan masalah nie huhuh k la nak tido bai....

Friday, 16 September 2011

16 September 2011 = Hari Merdeka + Hari Malaysia



Salam 1 Malaysia buat semua pembace2 blog di seluruh Malaysia...

hari nie merupakan tarikh untuk Hari Malaysia tapi pada tahun nie Hari Kebangsaan@Hari Merdeka (31 ogos) telah disambut pada hari yang same ngan Hari Malaysia sbab nyer...31 ogos ritu kan raye ke-2..orang sumer ngah sibok beraye kat kampung xkan nak berarak plak huhu..pe2 pun tahun nie sambutan memang meriah (yela 2 peristiwa skali).cuti pun dapat la 3hari(jumaat,sabtu&ahad) tu yang leh balik kampung hehehe..

tu jek nak citer..ok la Selamat Hari Merdeka yang ke-54 & Selamat Hari Malaysia...

I'M PROUD TO BE MALAYSIAN!!

Tuesday, 13 September 2011

sambungan:gathering wif BFF

selepas sesi makan2 mama & da geng pergi ke Taman Seribu Bunga..kitorang memang plan jalan2 area Ayer Keroh jek malas nak gie jauh2..kat Taman Seribu Bunga tak ramai pun orang yang mama nampak juz geng mama jek huhu tapi jap jek pusing2 dalam tu tapi sempat gak la snap some pict untuk kenangan...

aksi menggedix BFF

pasangan bahagie...(^_^)

adik aida snap senget sbab nak nampak kn bunga kat blakang tu hehe

mus yang malu2 nak bergambar..



after dat kitorang pergi ke Zoo Melaka plak..papa tak dapat join pergi sane sbab kawan papa mintak tolong teman belikan laptop kat MITC ade PC Fair..papa kalau bab beli laptop memang pandai tu yang kawan papa mintak tolong teman..dulu pun ade gak kawan papa mintak tolong pilih kan laptop mase PC Fair gak..mama xkisa la sbab papa da cakap ngan mama awal2 lagipun Aida boleh tolong hantar mama & Ryan balik umah..biler papa takde mama terase susah gak la nak handle sorang2..yela ngan bawa handbag lagi,stroller lagi..naseb baek BFF mama ade..dorang la gilir2 tolak stroller Ryan n kadang2 berebut gak nak dukung Ryan hehe..untung Ryan dapat mak&ayah angkat yang ringan tulang so mama boleh la melenggang kangkung hikhikhik

jalan2 kat dalam Zoo tu memang penat sangat2 da la mama pakai heels mau cramp kaki nih..Ryan boleh plak tido mama baru nak tunjuk pade die haiwan2 dalam tu(ceh macam da besar jek si Ryan nie hehehe)lebih kurang 2jam lebih gak la jalan2 non-stop kat dalam tu..nak tengok haiwan pun da xde mood huhu..mase nak ke pintu masok zoo 2 kena tempuh banyak tangge tau naseb baek ade hubby si izaura..die la yang tukang angkut stroller Ryan,Aida plak dukung Ryan..mama dukung handbag je la kehkeh...k la layan je la picts dalam zoo nie yek...



Ryan mase nie lom tido

mama & geng tgah menggedix...;)

mus tengah berlatih tolak anak hehe

adik aida,ica(cameragurl)

antare haiwan yang ade..parrot(nie je la masok kan nak masok sume jenuh la nak upload huhu)

after penat berjalan mama & da geng pun nak balik ke destinasi masing2..Izaura nak balik KL.oh luper nak bagitau..Ash x join pergi jalan2.die ade hal nak beli barang2 untuk naik sem baru..antre kami b'4 ash sorang la yang student lagi..then mama ikot aida pergi Jusco jap beli kasut adik nyer..pastu baru lah aida hantar mama balik...tamat sudah episod gathering wif BFF untuk 2 episod nie hehe..tahun depan i"Allah ade plan nak gathering jauh cikit macam kat Genting Highlang@Cameron Highland..time tu Ryan pun mesti da pandai jalan baru sronok nak bawa jalan2..okbai...





Monday, 12 September 2011

gathering wif BFF

Assalamualaikum..


semalam,hari ahad 11 Ogos 2011 mama ade gathering wif my BFF kat Ayer Keroh,Melaka..sepatotnyer on dat day mama n BFF ade plan nak wat reunion untuk dak skola tapi disebabkan feedback yang agak mendukacitakan akhirnyer kami ambik keputusan to cancelled dat event..so kami wat "reunion" antre BFF (4 couple)je la wpun slalu jumpe hehehe..gathering bermula pukul 12.00 noon sbab nak lunch kan..mama n aida dari Alor Gajah,ashrafi dari Muar & izaura dari N.9..we start da event wif lunch at Tomyam Klasik restaurant..izaura siap nak wat suprise untuk befday hubby die..suker la mama sbab dapat makan kek coklat hehhe memang sedap giler kek tu..tapi alamak mama luper la nak snap pict makanan yang di order sbab da lapor sangat2 biase la baru pas ujan time tu waktu lunch plak tu memang ngam la kan hehehe kami makan sup ayam,sup daging,telor bungkus ayam/daging,kangkung goreng,ayam sambal n air teh limau..totally sumer ok la juz daging bapak liat giler huhu

b4 makan snap dulu..papa boleh plak nyorok blakang mama(papa mmg malu ngan camera huhu)

pict candid..layan pasangan masing2..oh cik aida kiter bawa adik nyer sbab die sorg single lagi..
i'Allah tak lame lagi la tu hehe

pasangan tunang::ash&aswat...awal tahun depan dorang kawen..i'Allah

ha nie la kek befday si mus,husbnd izaura...marvelous giler kek dier..
lebihnyer mama la bawa balik..mama kan hantu kek kihkihkih


nie la pasangan jalur gemilang:izaura&mus

pas makan2 mama & da geng sambung snap2 pict plak..hehe layann...

syok jek Ryan tido..

mama & da geng

shacking plak izaura nie

pict ramai2..adik aida tukang snap hehe

next place kitorang pergi Taman Seribu Bunga n Zoo Melaka plak...citer nyer next ntry yer hehehe

Friday, 9 September 2011

kecian papa...

hari nie papa Ryan demam.cian papa..dari semalam sebenarnyer papa demam tapi pagi nie baru gi klinik ambik mc..tu pun xlarat nak drive.papa mintak tolong kawan papa bawa pergi klinik sbab mama xpandai drive huhuh semalam pun papa kije half day..xtahu la demam sbab pe..mule2 tekak papa sakit n asik sedu jek pastu demam lak..papa cakap jangkit dari mama hehe iye kot...=D

actually mase raye ke sabak bernam ritu mama da demam sebab sakit tekak,panas terik plus akon tu yang demam kot..2hari pastu pun badan mama dedar lagi sbab cuace panas betol..mama nie memang xtahan panas huhu sampai hari nie la mama batok kahak n selsema tu yang papa jangkit..cian papa huhuhu papa jangkit xpe jangan Ryan pun kena virus dah la susah hati mama ni tau..tapi Ryan bagos la macam tahu jek papa nyer x cihat n perlukan perhatian mama so Ryan pun xde la meragam..nak bagi can papa bermanje2 ngan mama kot hehehe sekarang nie papa tido jek la dari tadi..em papa tido,Ryan pun tido mama on9 la hehehehe tapi fb xleh buka lak pe hal ntah...so mama blogwalking je la rini sambil2 bace gosip artis hehe..

mama doakan semoge papa cepat baek demam k..ahad nie ade gathering ngan BFF mama huhu x sabar nyer....okbai...(^_^)


good boy anak mama

Assalamualaikum semua..

mama nak citer cikit pasal Ryan..mama ade cakap kan Ryan nie kalau nak tido mesti die nangis2 dulu macam kena dera baru die senang tido sbab penat nangis kot tapi sejak balik melaka semula perangai die tu da kurang la tak tahu sebab memang ade "benda" kacau or memang die nak buai...nape mama cakap macam tu??sebab..mase kat kampung biler  pergi beraye Ryan akan nangis2 macam kena dera tau..mama pikir die nangis sbab nak tido dalam buai gak..kalau kiter masok kan dalam buai memang senyap n trus tido..PIL pun suh la papa ambik air tangkal bawa Ryan kat umah orang yang slalu FIL gi berurut tapi jauh plus da malam tak kan nak bawa Ryan plak kan so tertangguh la...plak tu ade orang cakap takot Ryan nangis jek sbab xleh bawa name panjang2..nonsense btol la..name mama bagi punyer la baek maknenyer xkan la sbab tu kot..mama bengang la.xde kena mengena langsong nangis ngan name..huh!

pastu hari sebelom nak balik melaka mama n papa bawa Ryan balik umah PIL dulu sbab pak ngah nak balik.papa cakap xyah bawa buai sbab plan nak singgah jap jek..tapi xsangke lak sampai malam..petang tu ikot mak long Ryan(akak papa) pergi Giant jap..ondeway ke Giant elok jek Ryan tido then masok dalam stroller..sepanjang dalam Giant Ryan ok la biler die terjage nangis jap jek bawa dukung ok la x nangis tapi tibe umah die nangis plak..memang macam sakit sangat la..MIL bawa kuar besi buai adik papa dulu tapi xde spring die la so kena ayun jek..masok buai ok trus tido tapi xlame pastu smbung nangis kuat2..PIL pun ajak pergi mintak tangkal..kat umah pakcik yang wat kan air tangkal cakap ade "benda" kat Ryan..pakcik tu cakap "benda" tu ada pada penyangkut baju yang ade sepit2..penyangkit baju tu Cik Yin Ryan belikan..mama da isaw jek..then pakcik tu bagi air tangkal suh Ryan minom air lebihnyer sapu kat Ryan dari atas sampai bawah.sebelum tu kena selawat dulu 3x..tapi same jek tetap nangis..ondeway balik umah family mama pun nangis gak mama bagi susu xnak tapi bagi puting tipu nak plak..then baru die senyap n tido..sampai2 umah trus masok buai n Ryan tido sampai pagi..pagi esoknyer kami gerak balik melake..MIL suh bawa air tangkal balik melake yela sbab kat melaka nie pun ade gak "benda" macam tu.tapi so far sepanjang bulan puase ritu bawa Ryan dok melaka xde la gangguan myb sbab sume kene ikat kan huhu..

sejak balik melaka nie ok la Ryan behave xde lagi nangis macam kene dera.tu yang bleh bawa g jalan2 hehe..hari senin ritu bawa gi raye umah BFF mama kat Rembia.b4 pergi Ryan tgah tido n mase angkat bawa naek keta pun still tido gak sepanjang jalan,kat umah BFF mama pun same..ni mesti Ryan balas dendam tido sbab semalam tido lambat sbab xdapat buai hehe..semua da geram nak dukung tapi mama xbagi sbab tkot die terjage kang nagis plak huhu tu yang pantang Ryan terjage sumer berebut nak dukung hehe tapi die terjage nangis2 la nak susu tengok Ryan xbenti nangis baru bagi mama then kami balik jek n nyusu kan dalam keta..jap je pun die nyusu pastu tido lak huhu esok nyer plak bawa Ryan pergi Tesco for da 1st time..mase tu memang Ryan behave sangat2 tau xmenangis langsung..dok kat troli yang ade tempat baby baring tu elok jek hehe.tapi sejuk sangat la mama luper ingat kan Tesco xsejuk sangat macam Giant tu yang pakai kan Ryan baju tido tapi lengan pendek tapi naseb baek Ryan nie jenis tahan sejuk so xde la die meragam..biler da lame sangat n Ryan da ngantok muler la die merengek so mama pun sumbat la puting tipu.elok jek mate pun makin stim then terus terlelap sambil pegang jari mama comel jek..tapi sayang mama xsempat nak snap pict time tu rugi giler!!yela time tu da ondeway nak ke kereta.tapi naseb baek papa ade snap pict time mule2 baring kan die atas troly tu..


harap2 sepanjang dok melake xde la "benda" yang ganggu anak mama nie..


YA ALLAH YA TUHANKU..KAU JAUHKAN LAH ANAK KU DARI GANGGUAN SYAITAN YANG DURJANA..AMIN AMIN YARABBALALAMIN...

p/s:: boleh caye ke ade "benda" pade Ryan??em entah la yang penting sekarang nie Ryan da xde nangis2 macam kene dera lagi huhuhu




Thursday, 8 September 2011

kisah rayer

Assalamualaikum...

semalam punyer ntry citer pasal 1 syawal..hari nie nak citer pasal 2&3 syawal plak..


2 Syawal:: rayer ke-2 mama ngan family papa pergi berayer umah tunang pak ngah Ryan kat Sawah Ring,Bukit Gambir..cuace panas sangat2.mase kat umah lagi Ryan da mengamok nak tido so mama tido kan dulu sementara tunggu yang laen2 bersiap..pastu mama bawa masok Ryan dalam keta naseb bek die still tido..tapi da nak sampai umah tunang pak ngah boleh plak Ryan bangun..jap sangat die tido nanti confirm die ngamok..nasib baek kat uma tunang pak ngah Ryan ade buai so pinjam jap la..plak tu ade orang tukang ayunkan hehe dapat la mama dok depan makan laksa n biskut raye..pastu kitorang bergambar ramai2 ngan tuan umah..pas umah tunang pak ngah ryan,kitorang gerak ke umah atok sdare papa kat Bukit Serampang plak..nie first time mama pergi tahun lepas xpergi sbab pe ntah mama pun x ingat huhu..mase kat umah atok sdare papa Ryan nangis lagi myb sbab panas plus ngantok kan..umah atok sdare xde buai lak 2..Ryan da nangis2 bagi susu pun xnak..last2 bawa dok kat luar umah ade angin cikit..cik Yin Ryan pun siap tolong kipas kan..baru senyap Ryan..anak mama nie memang tk tahan panas tapi kalu sejuk tahan plak huhu




3 Syawal:: raye ke-3 kitorang semua pergi ke Sabak Bernam kampung papa.actually family papa da lame giler xbalik Sabak Bernam coz atok2 papa da meninggal dunia.sejak mama kenal papa,papa da xde atok.4-4 da meninggal dunia..papa cakap last time balik sane mase papa skola rendah..bertahun lame gak la kan..ntah tahun nie plak tibe2 FIL ajak balik kampung sane.sebabnyer.....nak kenalkan cucu sulung nyer kat sdare mare kat sane..2 pasal la..mule2 plan nak gerak 7pagi alih2 kul 8.30pagi gak gerak..yela pagi sangat kan nak mandi plak tu ramai kat umah PIl ngan family adik MIL lagi..dak tecik nie pun mama xsampai hati nak kejotkan mandi syok sangat die tido huhu..perjalanan yang sangat3 panjang..5jam wo dok dalam keta..keras dah bon*** mama huhu Ryan kan xtahan panas so memang die meragam gak la dalam keta letih gak melayan..

pergi umah sdare mare pun jap2 jek wpun da lame xjumpe..2la nak ajak sangat kan..mase kat umah sdare 2 mak sdare papa suggest kan mandi..Ryan slalu mandi air suam..nie kat umah orang xkan nakmintak air panas plak kan so terpakse la mandikan ngan air tong..sejuk beb..pe lgi menjerit la Ryan pastu nangis2 macam kena dera..pakai baju pun da tak betol huhu..nak citer sumer memang panjag la ntry nie..mama pun da naek rimas tau..yela da la ngan pakai baju kurung besar,ngan basah air mandi Ryan lagi,basah ngan susu lagi..rimas3..da la banyak lak tu umah nak pergi.

pastu kitorang pergi Klang plak umah abang MIL..ondeway ke sane mama bawa Ryan dok depan plak sbab dok kat belakang xrase sangat akon..dok depan ok la Ryan x meragam (mama dok blakang coz adik lelaki papa dok depan nanti dorang nak gilir2 drive).petang tu ok la kan da nak masok malam da mule rase sejuk sangat2 mama pun selimutkan Ryan..lame cikit tengok Ryan berpeluh2..biar betik huhu..mama da sejuk giler menggigil da tau..aje anak mama nie memang la..last2 mama yang demam huhu..Ryan syok jek tido kena akon..malam tu pukul 11 lebih baru gerak balik Muar.dalam pukul 1 lebih gak la sampai umah..huhu..xade pict pun kat kampung..da berarok ngan Ryan tak dan la nak snap3 



2orang hero ku yang nakal n manje..

tengok la 2 nyenyak nyer dak tecik nie tido..comel jek..(^_^)

Ryan ngan pak ngah..mood tgah ok

mase nie Ryan tgah ngamok so papa bawa dok luar

p/s:: penat wo raye tahun nie huhuhu
raye korang macam mane plak??
















Tuesday, 6 September 2011

pagi 1 Syawal

nie sambungan dari ntry suasana hari raya..pas settle semua kitorang 3 keta bergerak ke umah atok belah abah mama..tu da memang rutin tiap2 tahun..pergi ramai2 baru sronok kalau tertinggal n nak pergi sendiri memang tak la jawabnyer..umah atok memang biler pagi rayer mesti penuh ngan anak,menantu,cucu n cicit sbab adik-bradik abah mama semua tinggal dekat2 jek..so biler pagi raya datang uma atok da dapat banyak wet raya hehe plak tu umah atok2 sdare semua dekat2 kire jiran2 kat uma atok tu semua sdare mare mama la..tu yang pagi2 raye budak2 tecik da start collect wet raye termasok la dak new born ni si Ryan hehhe..kalau pagi raye kat uma PIL alamat nyer dok umah je la..x syok..kalau tahun depan malam raye umah parents mama lagi agak2 adil x ek huhu..


ondeway umah atok sempat snap pict dalam keta
ryan ngan mama..besar mate ryan


ryan ngan papa plak..cian xde sape nak tolong ambik kan pict b'3






tibe umah atok da penuh umah ngan cucu cicit..then sesi bermaafan ngan atok n mak2&pak2 sdare..yang sronoknyer masok jek umah atok ramai berebut nak dokong Ryan hehe suke tengok..Ryan ok la x meragam sangat..myb die terpinga2 ramai sangat manusia padahal ryan da ngantok tu..biler mak sdare mama masokkan dalam buai ryan taknak tido plak..mate jek terkebil2 pastu mama riba n dodoikan bleh tido plak..senang plak ryan tido kalau tak bukan maen ngamok lagi..good boy anak mama...=)..pict mama xsempat nak snap la huhu pastu pergi umah atok sdare kat area situ gak..jap je la dok umah atok sdare coz parents mama nak pergi kubur arwah tok wan plak..pastu mama trus balik umah nak tidokan ryan..tahun nie xdapat nak jalan semua umah coz da ade anak kcik..tunggu ryan da bsar la tahun depan ok kot..

baru citer pagi raye da sampai 2ntry kan..byak lagi nak citer nie..sambung next ntry lagi la yer ryan da bgon lak nie huhu..

suasana hari raya

Assalamualaikum...

selamat hari raya semua..lame btol mama tak update blog kan..bz la ngan uruskan anak,anyam ketupat lagi,ulang alik umah parents n PIL lagi..kelam-kabot gak la mama..korang masih dalam mood rayer lagi tak??tahun nie rase cuti seminggu raye macam x cukop je kan..umah sdare mare n kawan2 pun banyak lagi tak pergi huhuhu..rayer kali nie rase penat sangat2 sbab rayer jauh2 plus cuace panas terik ngan Ryan meragam lagi fuhh..memang meletihkan betol lah..

tahun nie malam raye kat umah parents mama..petang raye along's family da sampai,adik2 pun da balik gak so da start rase meriah raye la sronok jek ngan kerenah anak2 along mama.tak sabar lak nak tunggu Ryan besar nak tambah meriah kan lagi suasane rayer hehe..

pagi2 lagi Ryan da terjage n kejotkan mama tau..excited nak raye la 2..hehe macam biase pagi raye kaum lelaki pergi solat raye dulu pastu baru makan2 n bersalam-salaman..mama salam2 ngan papa kat dalam bilik jek kalau kat luar segan nak kissing2 hehe..pas salam2 kitorang adekan sesi bergambar plak tapi xbanyak la sbab semua nyer kaki bergambar so yang jadi tukang ambik gambar papa la sbab papa memang xsuke bergamabr..papa kan penyegan orangnyer..




along,adik3,mak,abah n ryan

5siblings,parents n grandsons
angah mama je takde wife die dalam pantang tu yang xdapat balik

mama,papa & Ryan
kami tema coklat..Ryan tgah mengamok nak tido

along's family...tema warne kuning pinang masak

pict makan2 xsempat nak ambik la semua nak cepat..pas da settle semua kitorang gerak ke uma atok belah abah mama plak..nanti story next ntry la yer..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...