KAWAN2 MAMA..=)

Thursday, 12 April 2012

kebaikan susu ibu

bayi yang minom susu ibu sejak lahir hingge ke usia 2 tahun maksima (jika ibunyer menyusukan secare eksklusif) sangat beruntung kerana memperoleh banyak kelebihan daripada susu ibu brbanding bayi yang telah diberikan susu formula sejak dari lahir..dengan memberikan susu secare direct feeding atau DF kiter akan dapat melakarkan memori indah dan lucu berbanding memberi susu dengan botol contohnyer seperti ape yang mama alami sendiri.dengan DF, rayyan telah menjadi anak yang sangat3 manje dengan mama sampaikan mama tak boleh nak bergerak langsung.nak pergi pee-pee ke,mandi ke,minom air ke nak basuh tangan pun tak boleh ape lagi nak memasak memang rayyan akan menanges sambil merangkak kejar mama tau.kalau die perasan mama bangun cepat2 die datang kat mama huhu

part yang paling lucu biler die menyusu.rayyan nie kadang2 ikot mood die jugak.biler die nak ajak nyusu sambil mama baring mesti die buat perangai pastu nyusu kejap2 n nanges..kalau macam tu mama faham lah yang die nak menyusu sambil baring.kalau dekat kampung setiap kali die nak menyusu sambil barang terpakse lah bawa masok bilik.kadang2 tertido kadang2 dah puas sambung maen plak.kalau dekat umah sendiri senang..biler nak nyusu jek teros mama baring.ape lagi rayyan pun tersengih2 lah datang kat mama.biler mama selak jek baju huhuh ape lagi rakus lah die menyusu..time tu memang sangat2 kelakar.rase tenang jek biler rayyan tengah menyusu sambil belek2 muke mama..

kat bawah nie mama lampirkan kebaikan susu ibu terhadap bayi k..


kalau nak jelas sila klik kat gambar yer..

tapi kan...tapi kan...mama pernah dengar orang tua2 yang agak tak berpelajaran nie ade cakap pasal susu ibu yang telah dibekukan nie tau..makcik tu boleh cakap 

"aku gelilah tengok susu ibu yang mak budak nie bekalkan..kalau tengok orang nyusukan anak takdelah aku geli (myb sebab die taknak aku kecik hati kot).dah lah die bagi susu yang da beku pastu aku kena panas kan dulu.gelilah tengok berketul2.kalau susu tepung takpe jugak.lagi satu kalau susu tu tertumpah rase membazir plak.kalau susu tepung takde lah bazir sangat"

yelah makcik tu jage anak orang.bayi tu dalam usia 3bulan kot.mak budak tu kije n bekalkan la booth milk kepada makcik tu..mama yang dengar  ni pun rase panas jek nie..oh susu orang ko geli susu lembu ko tak geli plak ek??habis tu takkan biler mak budak tu dah start kije nak kena bagi susu tepung plak.ape gune susu mak nyer banyak lagi tu nak suruh sape  minom??cakap tu bia lah pikir dulu.kalau mak budak tu dengar mesti kecik hati tau..

agaknyer mommies yang bekalkan booth milk pada BS yang tua2 mesti BS tu cakap camtu kot melaenkan BS yang terpelajar..

model bayi susu mama hikss



p/s :: tibe2 nak emo plak mama niee..nie yang risau nak bekalkan booth milk pada pengasuh kalau mama ditakdirkan bekerja nanti huhuhuhu



2 comments:

sueshe said...

sebijik same ngan my doter..agakye klu bb bf neh mmg manje dia terlebih sikit..hihi..

Mama Rayyan said...

aah la myb sebab selalu dapat sentuhan n belaian dri kiter kn tu yg terlebih manje hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...