KAWAN2 MAMA..=)

Sunday, 14 August 2011

Anyam ketupat

Assalamualaikum semua...

Hari ni da Ramadhan ke-14..tapi  aku baru Puase ke-2 hehe..
lagi 2 minggu je nak raye so jumaat minggu depan da boleh balik kampung yahoo...sepanjang bulan puase nie aku x balik kampung pun..yela da ade anak nie kena berjimat cermat la xkan tiap2 minggu nak balik kampung kan macam sebelum2 nie wpun stakat 1jam perjalanan..dekat sangat kan yela melaka-muar je bukan jauh pun hehehe tapi merase suasane balik kampung gak kan3...

Raye tahun nie 2-2 umah (uma mak aku n mentua) da tempah aku untuk anyam ketupat..yela kan dalam 2 family nie aku sorang je yg reti anyam ketupat cane...so terpakse la wat..tapi aku memang suke anyam pun..tu lah nak turun kan ilmu kat adik bradik len sume nyer lelaki mane la dorang minat..(sibling en Husband 2gurlz 4boys-akak die slalu raye ke-3 baru balik kampung so memang xde mase nak ajar..adik perempuan plak x berminat...sibling aku plak aku sorang je la perempuan tunggal yang 5 orang sume boy so lagi xde sape nak diajar menganyam nie)..lagipun susah nak ajar orang nie leceh..baik wat sorang2 laju je kije aku..nie pun nasib baik aku blajar anyam ketupat ngan kawan sebelah umah aku..kalu x memang tiap2 tahun makan ketupat segera je la..huhuhu



Ayah mentua aku plak memang tiap2 tahun meniaga lemang n daun ketupat samada yang da siap anyam o belom..so aku la yang tukang anyam nyer..penat gak la anyam beratus2 aku sorang..yela untuk niage kan..wpun tahun sebelum kahwen ngan en husbnd pun aku kena datang umah en husband tolong anyam tau..balik kije trus pergi umah die...ha tahun lepas plak aku ade ajar anyam ketupat kat anak murid ayah mentua aku mase kat gerai lemang (lelaki ok..) tapi hampeh..dorang x reti nak jage anyaman jangan bagi buka..harap tangan je bsar..berpeluh2 aku ajar x masok2 last2 dorang give up..aku wat sendiri je lagi senang..em tahun nie xtahu la niage ke x..kalau niage xdapek la den nak nolong anyam da..untuk 2 umah cukop la..kalau Rayyan meragam lagi la xde mase nak wat..harap2 Rayyan x ngade2 nak kepit ngan aku jek..

nie la contoh ketupat yang aku anyam
pic sumber dari google

Hai xsabar nyer nak anyam ketupat da rindu nak menganyam nie...
yela setahun skali ye dak...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...