KAWAN2 MAMA..=)

Saturday, 8 October 2011

Tepukan Percussion

Assalamualaikum..

hari nie hari sabtu tak ade aktvt pe2 pun..lagipun adik sdare mama cakap skang nie musim budak2 batok teruk + influenza (die kije nurse bahagian kanak2) so better dok je kat umah kan.yayan pun batok x baek2 lagi nie..semalam mama ade dapat 1 petua untuk buang kahak.yela yayan kan xpandai nak buang kahak so nie cara untuk kuarkan kan kahak die.namenyer TEPUKAN PERCUSSION.

"Caranya mudah, pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal itu tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus.

"Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.

"Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka"

so mama da try watkan kat yayan..kuar gak la cikit tapi xde la sampai 15mnt sbab yayan da meraung2 huhu xpe la janji ade gak kuar kahak tu..isaw gak takot kena jangkitan kuman kat paru2..esok tok wan yayan nak datang bawa daun pe ntah wat gosok kat dada yayan.em..kiter tunggu je la esok tengok camner uper daun tu kbye

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...